eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Páli László tetoválóművész munkahelyére indul kerékpárjával VIII. kerületi otthonából 2018. május 8-án. A Magyar Kerékpárosklub május 14-től június 10-ig tartja a Bringázz a munkába! kampányt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.
Nyitókép: Balogh Zoltán

"Látszódjanak a bringások, rolleresek!"

Mivel napjainkban már télen is sokan járnak kerékpárral és rollerrel munkába, a mikromobilitási eszközök praktikus használatára több tanácsot is a Jövő Mobilitása Szövetség: ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ilyenkor különösen fontos a láthatóság a biciklivel, rollerrel közlekedőknek.

A szövetség közleménye szerint több élethelyzetre is igaz, hogy praktikusabb mikromobilitási eszközt választani az autó vagy a tömegközlekedés helyett, és nemcsak a felhasználók, a tudatos munkáltatók is egyre gyakrabban élnek ezzel a lehetőséggel, juttatással: így például kedvezményes adózással támogatható a cégek részéről az elektromos kerékpár használatba adása, sőt a kerékpárokhoz kapcsolódó fenntartási és üzemeltetési díjak költségként leírhatók a munkáltató számára.

A cafeteria keretében elérhető adómentes tétel például az elektromos kerékpár bérlete is, ezért a munkáltató teljes egészében finanszírozhatja a bérletet.

A közlemény idézi Kárpáti Andrást, a Jövő Mobilitása Szövetség elnökét, aki elmondta: ez a fajta támogatás könnyen integrálható a vállalat fenntarthatósági terveibe, és így hozzájárul az ESG-célok eléréséhez is. Hozzátette, más módja is van a vállalati kerékpárflotta kialakításának: ha például a kerékpárok egy közös belső flottában vannak, és a munkavállalók szabadon választhatnak közülük, akkor gyakorlatilag egy "belső közbringa rendszerről" van szó.

Több cég a vállalati autó mellé adja a mikromobilitási eszközt: a csomagtartóban egy rollert is elhelyeznek, hiszen gyakran előfordul, hogy a dolgozó a belvárosi közlekedést-ügyintézést ezzel intézi az autó helyett. A Jövő Mobilitása Szövetség szerint a jövőben egyre inkább a közlekedési helyzethez igazodva váltogatják az eszközöket, illetve a különböző közlekedési megoldásokat az emberek, a minél gyorsabb és stresszmentesebb célba érés érdekében.

A közlemény szerint, bár a budapesti kerékpársávok forgalmi adatai alapján a nyárihoz képest a felére esik a téli forgalom, fontos látni, hogy a nyári kerékpározók-rollerezők között sok a turista, s ha ezt leszámítják, akkor már kifejezetten jó arányban használják a mikromobilitási eszközöket zordabb időben is a közlekedők.

A Jövő Mobilitása Szövetség a téli jótanácsok között megemlíti, hogy fontos a jó vezetési technika, a hátsó fék következetesebb használata, illetve puha gumikkal kevésbé csúszik az út. Télen nagyobb követési távolságot kell tartani, és a kilátást takaró ruházat, sapka miatt érdemes felszerelni egy visszapillantó tükröt; körültekintőbben kell sávot váltani, kanyarodni és elsőbbséget adni. Kerülni kell a hirtelen irányváltásokat, fékezéseket és hosszabb időt kell szánni a célba érésre - írták.

Hozzátették, az elektromos rolleren és biciklin az akkumulátort is védeni kell az extrém hidegtől. A roller teljesítménye hidegben lecsökkenhet, és kisebb lesz a hatótáv. Az elektromos kerékpár akkumulátorát is érdemes bevinni és szobahőmérsékleten tárolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×