eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pexels.com

Rugalmasabban kezelik a munkáltatók az atipikus munkavégzést – felmérés

Otthonról történő munkavégzést a munkaadók 17 százaléka, kötetlen munkaidőt pedig 16 százaléka tesz lehetővé – derül ki a Családbarát Magyarország Központ kutatásából. A cél a munka és a magánélet minél jobb összehangolása – mondta el a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára.

A testi, lelki, szellemi egészség mindennek az alapja, és azért is fontos, mert erre épül a család – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családügyekért felelős helyettes államtitkára.

Beneda Attila a Családbarát Magyarország Központ „Kétkarú munkaerőpiaci kutatás” című felmérésnek eredményeit, valamint a munka-magánélet összehangolásának jó gyakorlatait bemutató tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a kormány családpolitikáját, a családtámogatási rendszert olyan alapokra helyezte, hogy az megfeleljen a családok, a társadalom igényeinek.

A helyettes államtitkár ismertetése szerint

kiemelten fontos a családok megbecsülése, ugyanakkor a munkaerőpiacon való részvételük is.

Ezek az intézkedések segítik a családok megerősítését és a munka-magánélet egyensúlyát is – hangsúlyozta, kiemelve, hogy 2010 óta a nők munkanélküliségi rátája egyharmadára csökkent.

A helyettes államtitkár beszédében kiemelten hangsúlyozta a testi, lelki, szellemi egészség fontosságát, ami a kormány családpolitikájának múlt héten bejelentett negyedik pillére.

A kormány a jövőben is minden segítséget megad a családok számára – mondta Beneda Attila.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője köszöntőjében azt emelte ki, hogy 2020-tól kezdődően mind az oktatási intézményeknek, mind a munkahelyeknek alkalmazkodniuk kellett a világjárvány okozta helyzethez, és ennek is lett az eredménye, hogy ma a munkáltatók sokkal rugalmasabban kezelik az olyan, úgynevezett atipikus munkavégzési formákat, mint az otthoni munkavégzés, a részmunkaidő, a rugalmas foglalkoztatás, vagy a helyettesítések rendszere.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy

a kutatásban részt vevők mintegy 80 százaléka szerint az otthoni munkavégzés lassan visszaszorulóban van, miközben háromnegyedük számára nagyon fontos a munka és a magánélet összeegyeztethetőségének lehetősége.

A Kétkarú munkaerőpiaci kutatás szakmai alapon vizsgált eredményeit Mészáros Zoltán kutatásvezető és Héra Gábor szociológus ismertette.

Ebből mások mellett kiderült, hogy reprezentatív kutatásuk is azt bizonyítja, hogy a munkavállalók számára elsődleges a munka-magánélet összehangolása, az atipikus munkavégzési formák száma a világjárvány időszaka óta mintegy háromszorosára nőtt, ezek közül ma elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatás a jellemző, az otthoni munkavégzés (Home Office) kevésbé.

Ezekről a foglalkoztatási formákról elsősorban a fővárosban dolgozó megkérdezettek válaszoltak pozitívan, ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az ipari, illetve mezőgazdasági munkahelyeken ezekre még nem, vagy csak kevésbé van lehetőség – ismertették.

Annus Gábor szakmai igazgató azt emelte ki, hogy a Családbarát Magyarország Központ Védjegy programja keretében már 1100 munkáltató szerezte meg a családbarát munkahely védjegyet, és azon dolgoznak, hogy további területeken is összeegyeztethetővé váljon a munka és a magánélet.

A kormány családpolitikájának, valamint az ehhez kapcsolódó kezdeményezéseknek köszönhetően Magyarországon folyamatosan emelkedik a családbarát munkahelyek száma, ami azt mutatja, hogy a munkáltatók és a foglalkoztatottak részéről is fokozatosan nő az igény a családbarát megoldásokra, tudatosabban használják nemcsak a családbarát intézkedéseket, hanem a jogszabályok által nyújtott munka és magánélet összehangolását támogató lehetőségeket - írták többek között az eseményhez kiadott ismertetőben.

A Családbarát Magyarország Központ Kétkarú munkaerőpiaci kutatásának eredményei ide kattintva érhető el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×