eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Átalakulás a filmforgatásoknál, léptek a budapesti kerületek is

Jelentős bevételtől esnek el a budapesti kerületi önkormányzatok amiatt, hogy az állam központilag határozta meg a filmforgatások esetében fizetendő közterület-használati díjat.

Akár 250 millió forintos bevételkiesés is érhette az V. kerületi önkormányzatot azáltal, hogy a helyi rendelet helyett az állam határozza meg a filmforgatások után fizetendő közterület-használati díjat - írja az rtl.hu. A filmtörvény szerint ugyanis a stábokra külön szabályok vonatkoznak: ha például az utcán vesznek fel egy jelenetet, akkor nem a településen vagy a kerületben érvényes közterület-használati díjat kell megtéríteniük, hanem egy államilag meghatározott díjszabás szerint kell fizetniük.

Több helyszín-kategória különböztethető meg a jogszabály alapján aszerint, hogy mennyire frekventált területről van szó. Kevésbé forgalmas, netán elzárt helyeken négyzetméterenként akár napi 10-20 forintért is foglalható terület, míg

a világörökségi helyszínek esetében 2190 forintot kell fizetni egy négyzetméter után naponta.

Mint a portál írja, a díjak különösen figyelemreméltók összevetve a helyi szabályzatokban lévő területhasználati díjakkal. Az V. kerületben például a filmtörvény alá nem eső forgatások esetében 4675 vagy 5455 forint közterület-használati díjat kell fizetni naponta és négyzetméterenként attól függően, hogy a helyszín kiemelt zónában – például Duna-rakpart, Váci utca stb. – vagy normál közterületen helyezkedik el (a rendeletből a 150 négyzetméternél nagyobb területhasználatra vonatkozó díjat emelték ki, a nagy filmforgatások ugyanis általában ennél nagyobb helyet foglalnak).

Kovács Alex Gábor polgármesterjelölt, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője szerint az V. kerületnek 2022-ben 151 millió forint, míg 2023 novemberéig 98 millió forintnyi bevétele keletkezett a filmgyártók területfoglalásai miatt, azaz

ebben az időszakban legalább 250 millió forint bevételkiesés érte az önkormányzatot csak azért, mert a hatósági ár felülírta a helyi díjszabást.

Józsefvárosban nagyjából 15-25 millió forint közötti bevétel származott filmes közterület-használati díjakból, míg Erzsébetvárosban nagyjából 30-40 millió forint, Terézvárosban a kerület tájékoztatása szerint évente 40-55 millió forint folyik be ezen a jogcímen.

A kerületek megpróbálták elviselhetőbbé tenni a kényelmetlenségeket, ezért a VI., a VII. és a VIII. kerületben is olyan szabályozást vezettek be, amelynek értelmében az érintett társasházak között elosztják az adott filmforgatásból származó bevétel 20 százalékát. A kompenzációt igényelniük kell a társasházaknak.

A befolyt díj nagyságán nem tudnak változtatni a helyi városvezetők, de a legtöbb kerületben előírták, hogy a filmgyártónak helyre kell állítania az eredeti állapotot, ki kell takarítania a használt részt, biztosítania kell a helyiek parkolását, valamint hogy időben tájékoztatnia kell a lakókat a változásokról. Kovács Gábor Alex azt nyilatkozta a portálnak: "Tarthatatlan az a gyakorlat, hogy a forgatások megkezdése előtt kevés idő telik el, a lakók pedig néha csak onnan értesülnek a változásokról, hogy elszállítják az autójukat."

A filmgyártóknak egy külön erre a célra létrehozott állami vállalaton keresztül, a Location Office Kft.-nél kell lebonyolítaniuk az engedélykérelmeket. A szabályozás nem csak anyagi szempontból rendkívül kedvező a filmeseknek, az állami szférában ritkán látott határidők is könnyítik az ügyintézést - írja az RTL oldala.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×