eur:
397.22
usd:
356.59
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Car frozen side mirror after a freezing rain phenomenon
Nyitókép: CatEyePerspective/Getty Images

Vasárnap olyan jelenség fenyeget, amit régen láttunk – időjárás-jelentés

Marad a nyugati, észak-nyugati áramlás, emiatt frontokban gazdag, változékony lesz az idő, és ónos eső is lehet.

Időjárási helyzet Európában:

Kontinensünk időjárását főként anticiklonok határozzák meg. A Skandináv-félszigeten és főként annak az északi felén már javában beköszöntött a tél: a hőmérséklet sokfelé délután sem éri a -5, helyenként a -10 fokot sem. Ez elsősorban a területen lehullott hónak köszönhető, a hóréteg vastagsága arrafelé 10-30 cm között alakul. Dél, délnyugat felé haladva egyre magasabb hőmérsékleti értékek a jellemzőek, Spanyolország déli felén, valamint Szicíliában egy-egy helyen 25 fok feletti csúcsértékeket regisztráltak. Változatosabb az idő a Balkán-félszigeten, ahol egy ciklon örvénylik, és hatására helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullik; síkvidéken döntően eső, de a magasabb hegyvidéki tájakon a hó a meghatározó csapadékforma. Egy alacsonynyomású rendszer éri el a Brit-szigeteket is, ezért egyre többfelé ered el az eső azon a területen. A Kárpát-medence időjárását szombaton még a Balkán-félszigeten örvénylő ciklon, és annak a hátoldalán áramló hidegebb levegő alakítja, vasárnap már az utóbbi ciklon okoz felhős, elsősorban az északkeleti részeken csapadékos időt.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

Vasárnap napközben a vastag felhőtakaró kelet felé halad, ebből elszórtan eső, zápor, északkeleten havas eső előfordulhat, a magasabban fekvő helyeken átmeneti gyenge ónos eső is lehet. Délutántól nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, majd gomolyfelhők képződnek, ezekből zápor előfordulhat. Az északkeleti országrészben borult marad az idő. A délire forduló szél csak néhol élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 11 fok között valószínű, de északkeleten ennél néhány fokkal alacsonyabb lesz.

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×