eur:
386.92
usd:
355.56
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Facebook/Nagy Sándor, Recsk polgármestere

Durva esőzés Hevesben: falvakat önthet el a víz

Recsken és Sirokban is a patakok medrének kotrását sürgeti a két polgármester azután, hogy az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék esett és zúdult le.

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű eső esett a Mátra vízgyűjtő területein, így több Heves vármegyei településen is védekezésre van szükség – írja a heol.hu.

Az Egertől mintegy 25 kilométerre található Recsk polgármestere, Nagy Sándor arról tájékoztatta a portált, hogy nagyon megemelkedett a vízszint a településen, a legnagyobb gondok pedig a Tarna recski szakaszán jelentkeztek. Elmondta azt is, hogy a községben átgondoltan kell cselekedni, hogy megelőzhessék a további károkat. Mint kiderült, a Tarna-meder karbantartásáért az illetékes szakaszmérnökség felel.

A szakemberek hat évvel ezelőtt csak részlegesen kotorták ki a meder egy részét, azóta pedig jelentős hordalék rakódott le, amely szűkíti a vízfolyást.

Ugyancsak komoly problémát jelent a belterületi csapadék elvezetése. Az önkormányzat már előkészítette a vízjogi engedélyezési tervet, ami elengedhetetlen a megfelelő csapadékvíz-elvezetés megvalósításához.

Ez azonban nagyon sok pénzbe kerül és a munkálatok csak pályázat útján valósíthatók meg, vagyis időbe telik, míg a szükséges forráshoz hozzájutnak a recskiek.

A helyi lakosok múlt hétvégén folyamatosan járták az utcákat és különböző szerszámokkal próbálták meg elvezetni a vizet. A polgármester elmondása szerint

nem mindenki figyel az átereszek tisztítására, pedig ez elvárható minden ingatlantulajdonostól.

A problémás helyeken elkezdték a gépi tisztítást és a szabályozást. Nagy Sándor arra kéri a recskieket, hogy szánjanak arra időt és energiát, hogy portáik előtt is rendszeresen takarítsák a vízelvezető árkokat.

A Tarna mentén található Sirokban is komoly gondokat okoz a hétvégén hatalmas mennyiségben lehullott csapadék. A községben ugyan van záportározó és burkolt árkok is épültek, így a lenti részeken a Tarna is be tudná fogadni az esővizet, de

a Szabás-patak úgy be van rakódva fűvel, fával, hordalékkal, hogy a nagyobb mennyiségű, hirtelen lezúduló vizet nem tudja elvezetni.

A polgármester, Tuza Gábor ígéretet kapott a mintegy 800 méteres szakasz kitisztítására, de a 17 tisztítandó vízfolyásból – másik négy mellett – a Szabás-patakot is kivették. A helyiek továbbra is nagyon félnek, mert árvíz esetén a fél falut elöntheti a víz. A polgármester azt mondta, nem hagyja annyiban a dolgot, küzdeni fog a Szabás-patak kotrásáért.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Sok magyar csúszhat lejjebb, ahogy a fejlődés utat tör magának

Sok magyar csúszhat lejjebb, ahogy a fejlődés utat tör magának

A digitalizáció jelentősen javíthat a versenyképességen, de fokozhatja a digitális kompetenciákkal nem rendelkező csoportok – főként akik jelenleg a feldolgozó iparban dolgoznak – lemaradását. Magyarországon az jelenthet problémát, hogy pont azokban a munkakörökben foglalkoztatják a legtöbb embert, amelyek a leghamarabb szűnnek meg, ha a digitalizáció beindul. Az egész EU-ban a felnőttképzési rendszerek és a közszolgáltatások átalakítására lesz szükség, hogy a technológiai fejlődés ne növelje a társadalmi egyenlőtlenséget – írják legújabb elemzésükben a Centre for European Political Studies (CEPS) szakértői.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×