eur:
394.68
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. Turi-Kovács Béla, a Fidesz képviselője, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök.
Nyitókép: Kovács Attila

Elhunyt Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés fideszes korelnöke

A hírt Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető közölte Facebook-oldalán. A politikus 87 éves korában otthonában, szerettei körében hunyt el pénteken.

Meghalt Turi-Kovács Béla, a Fidesz országgyűlési képviselője - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szombaton a Facebook-oldalán.

A politikus 87 éves korában otthonában, szerettei körében hunyt el pénteken.

"Magyarországot és a nemzetet 1998-tól a parlamentben szolgálta, amelynek 2014 óta korelnöke is volt;1956-ban részt vett a forradalomban, később ügyvédként dolgozott. Egész életében szívén viselte a kisgazda és a polgári mozgalmakat, politikai közösségeinek mindvégig meghatározó alakja volt. Tudása és élettapasztalata pótolhatatlan veszteség képviselőcsoportunk számára" - írta Kocsis Máté.

Portré

Turi-Kovács Béla 1935. december 2-án született a Békés megyei Endrődön. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán végezte, azonban az 1956-os forradalomban való részvétele miatt kizárták az egyetemről, csak 1959-ben kapott diplomát.

Jogi diplomájának megszerzése után három évig úszómesterként dolgozott. 1963-ban kezdhette meg ügyvédi pályáját Szentendrén, ahol 1986-ban tanácstaggá, 1990-ben önkormányzati képviselővé választották.

1956-ban - a családi hagyományokat folytatva - belépett a Független Kisgazdapártba. A rendszerváltozás után Torgyán József hívására ismét politikai szerepet vállalt a kisgazdapártban. 1996-ban az FKGP Pest megyei szervezetének elnöke, 1998-ban a párt országos főtitkárhelyettese lett. A kisgazda pártharcok következtében 2001. februárban lemondott országos elnökségi tagságáról, majd párttagságát felfüggesztették, tisztségeitől megfosztották. Ezután többekkel együtt megalapította a Kisgazda Polgári Egyesületet, amelynek elnöke lett.

1998 tavaszán az FKGP Pest megyei területi listáján jutott be a parlamentbe, ahol frakcióvezető-helyettes és a környezetvédelmi bizottság alelnöke volt, és tagként részt vett az ügyrendi, valamint az alkotmány- és igazságügyi bizottság munkájában is.

2000. december 1-jétől 2002 májusáig környezetvédelmi miniszter volt. A 2002. áprilisi országgyűlési választáson a Fidesz/MDF közös országos listáról szerzett mandátumot. Ebben a ciklusban a Fidesz frakcióvezető-helyettese, valamint a környezetvédelmi bizottság elnöke és az ügyrendi bizottság tagja volt. A 2006. évi országgyűlési választásokon országos listán szerzett mandátumot, ismét frakcióvezető-helyettes és az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja lett, 2009-2010-ben a környezetvédelmi bizottság alelnöke is volt. A 2010. évi országgyűlési képviselői választáson Pest megyei listán szerzett mandátumot, és a fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke, valamint az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja lett.

A 2014. évi, a 2018. évi és a 2022. évi országgyűlési képviselői választásokon a Fidesz országos listáján szerzett mandátumot. Mindhárom ciklusban a fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke volt.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×