eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vehicle console monitor showing screen shot of computer system was hacked. Concept for risk of self-driving car. 3D rendering image.
Nyitókép: Chesky_W/Getty Images

Vigyázat, a hackerek már a magyar autókra is vadásznak

Ma még a jármű eltulajdonítása a cél, de akár át is vehetik az irányítást a kocsi felett.

Ha kibertámadásokról esik szó, jobbára még mindig elsősorban a számítógépekre, okostelefonokra leselkedő veszélyekre gondolunk, nem az autónkra. Pedig ma már egyre kevesebb olyan gépkocsi fut az utakon, amelyeknek a lelke ne egy speciális rendeltetésű számítógép lenne – írja cikkében a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

Chipek nyitják-csukják a távnyitós autókat. Vezérlik a motort, biztosítják az optimális üzemanyag felhasználást, hogy a lehető leghatékonyabban működjön a motor. Irányítják és összehangolják a különböző vezetést támogató rendszereket. Miniszámítógép a lelke a gépjármű diagnosztikának és a navigációnak egyaránt. És a sornak ezzel még koránt sincs vége.

Az utóbbi öt-tíz évben mind több szó esik azonban szakmai körökben a gépjárművek kibervédelmének szükségességéről és fontosságáról. Az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma évek óta gyűjti és a honlapján évről évre közzéteszi a legjobb kiberbiztonsági gyakorlatokat, amelyekkel meg lehet óvni a modern járműveket az illetéktelen külső beavatkozásoktól.

Ma még jobbára csak a krimikben fordulnak elő olyan gyilkosságok, amikor ismeretlenek meghekkelik áldozatuk autóját, figyelik a navigációs rendszerén keresztül, hogy éppen merre jár, majd az arra legalkalmasabb helyen kikapcsolják a szervót, gyengítik a fékhatást vagy éppen távvezérléssel gázt adnak. Egyre több olyan jármű fut a világ útjain, amelyekkel ez elvileg és technikailag már ma is megtörténhetne.

Magyarországon is már többször megtörtént, hogy a tolvaj a parkolóban „lehallgatja” az autó és a távnyitó üzenetváltását, számítógéppel percek alatt elkészít egy másolatot a távkapcsolóról, amivel ugyanúgy ki tudja nyitni az autót, mint a tulajdonosa, és elköti az autót. Világszerte is ez a legjellemzőbb járművek ellen végrehajtott kibertámadás ma még: az autó ellopásának szándékával hekkelik meg az autó elektronikáját.

A kiberbiztonsági szakemberek ennél nagyobb veszélyekre figyelmeztetnek, és már jó ideje azok elhárításán dolgoznak. Már találtak olyan navigációs rendszert, amelynek a sebezhetősége miatt Magyarországon is biztonsági riasztást adott ki a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Egy 15-20 ezer forintos, az interneten könnyen beszerezhető kütyüről van szó, amin keresztül azonban a hackerek nemcsak nyomon tudják követni az ilyen eszközt használó jármű tulajdonosát, de bármikor le is állíthatják alatta az autóját.

Kiberbiztonsági szakemberek arra figyelmeztetnek, a legnagyobb veszélyt nem az jelenti, hogy a távkapcsolóval nyitott/zárt autókon könnyedén kinyithatják az arra felkészült (megfelelő vevőegységgel és laptoppal rendelkező) bűnözők. Sokkal nagyobb kockázatot jelent az, ha az elektronikai rendszer meghekkelésével átveszik az irányítást a jármű felett.

Kibervédelmi szakemberek ezért hangoztatják, mindenki csakis megbízható szervizben javíttassa az autóját, lehetőleg szakszervizben. Olyan helyen, ahol se véletlenül, se szándékosan nem nyúlnak bele a komputerébe, és ezzel akarva, akaratlan nem okoznak semmiféle műszaki galibát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×