eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
fotó:honvedelem.hu
Nyitókép: honvedelem.hu

Működő technikai csodát találtak a Balatonban

A Balatonba zuhant magyar Messerschmitt-vadászgép iránytűje még a mai napig is pontosan működik. A gépet 1944-ben lőtték le az amerikaiak.

Ahol arról az Infostarton már többször beszámoltunk egy 1944-ben, légi harc során a Balatonba zuhant magyar repülőt emelnek ki a tóból. Nem egyszerre, hanem több lépcsőben.

A honvedelem.hu most újabb technikai érdekességről számolt be. A feltárási munkálatok október 12-ei napján a felszínre hozott műszer még mindig működik. Erről videofelvétel is készült.

Ami talán még ennél is lényegesebb - teszik hozzá, hogy a 80–180 centiméteres iszapréteg borította roncs darabjai közül előkerült a motor egyik darabja, rajta vörössel pedig a gép oldalszámának egy része látható. A tárgyi bizonyítékok alapján is egyre valószínűbb a korábbi feltételezés, miszerint a 21 éves korában hősi halált halt Beregszászi Sándor szakaszvezető vadászgépét találták meg a kutatók.

A munkálatokat meglátogatta Végh Ferenc vezérezredes, egykori vezérkari főnök is, aki érdeklődéssel hallgatta az eddig elvégzett munkáról kapott beszámolót, és további kitartást és sok sikert kívánt az állománynak.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×