eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Nem mindennapi állapotba kerültek ezek a magyar tavak - fotó

Mesterséges tavak nyújtanak nem mindennapi látványt.

Bodrogi Attila amatőr meteorológus a napokban egy sziksóssá száradt tóról posztolt látványos fotókat. A Hódmezővásárhely határában lévő mesterséges tavak helyén a 19. és a 20. században is téglagyár működött. Az agyag bányászata során egyre mélyebbre ástak, majd a gödrök az évek alatt vízzel töltődtek fel. Néhány évtized múltán a parti madarak is megalálták maguknak az ideális élőhelyet - mesélte a férfi a Sokszínű Vidéknek.

"Tulajdonképpen úgy működik, mint egy sziksós tó. Télen és tavasszal megnő a vízállás, majd a nyár végére a víz nagy része elpárolog. Eközben az év minden szakaszában találni itt élő madarakat. Most éppen parti lilét, havasi-és apró partfutót, pajzsoscankót lehet megfigyelni a tóparton" - számolt be tapasztalatairól, hozzátéve, hogy

lassan 30 éve nem volt ennyire alacsony errefelé a vízállás.

Felhívta a figyelmet, hogy a kiszáradt tómederbe nem szabad belépni, de a középső tómeder körül húzódik a Téglagyári-tanösvény, azt érdemes végigsétálnia a természetjáróknak (igaz, kissé elhanyagolt az útvonal). Van egy kilátó és egy betekintő hely is a madarak megfigyelésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×