eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
aeroexpress tisza hidroplán
Nyitókép: Aeropark

Bevette a Tiszát és Szegedet az úttörő magyar repülőprojekt - fotók

A folyón landolt az Aeroexpress tavaly bemutatott Cessna 206 amfíbiája, amely a Szegedi Nemzetközi Repülőnap alkalmából érkezett a Tisza-parti város kikötőjébe.

A hidroplános repülés magyarországi beindításán fáradozó cég repülője még a szeptember 8-9-i repülőshow alkalmából járt a városban, mindkét nap meg lehetett csodálni.

Mint az Aeroexpress mostani közleményéből kiderült, a gyakorlórepülések hosszas előkészítés után, a Szegedért Vízisportbarát Egyesület együttműködésével és a Szolchrom hajósiskola szakembereinek biztosításával jöttek létre. Az esti órákban a hidroplán belvárosi kikötését számos érdeklődő követte partról és a Belvárosi hídról, ami nem csoda, hiszen

a magyar repülés történetében nincs feljegyzés arról, hogy valaha járt volna hidroplán a Tiszán.

Báló Tamás, a Szegedi Közlekedési Társaság repülőtéri üzletágának vezetője rámutatott: bár a népszerű rendezvény sétarepülés programjában ugyan idén még nem szerepelt a hidroplán, de a mostani sikeres üzem alapján jövőre akár már az érdeklődő közönség is kipróbálhatja a tiszai landolás élményét.

Forrás: Aeropark
Forrás: Aeropark
Forrás: Aeropark
Forrás: Aeropark

Molnár Zsolt, a Szegedért Vízisportbarát Egyesület elnöke az előzményeket felidézve elmondta: mivel az egyesület legfőbb célkitűzése az idegenforgalmi turizmus, valamint a hajós élet fellendítése a Tiszán, régi gondolati törekvés, hogy Szegeden vízi leszállóhely is erősítse a helyi turizmus egyik pillérét.

Az Aeroexpress tavalyi sikeres dunai és balatoni leszállásai ösztönözte őket arra, hogy felvegyék a kapcsolatot a légitársasággal és együttműködési megállapodásban rögzítsék közös törekvéseiket. A terv 11 hónap alatt jutott el a közelmúltbeli megvalósulásig.

Forrás: Aeropark
Forrás: Aeropark
Forrás: Aeropark
Forrás: Aeropark

"A vízirepülés reneszánszát éli Európában, ami nem véletlen, hiszen jelentősége többszörös: a turisztikai attrakciótól a taxirepülésekig, rendészeti feladatokban és katasztrófavédelemben számos területen teremt értéket, ezért igyekszünk a fejlesztésével élen járni Közép-Európában" – jelentette ki Széchey Márton, az amfíbia parancsnoka, aki vízirepülő kiképzését lengyelországi tavakon kapta és Norvégiában fejlesztette tovább.

Forrás: Aeropark
Forrás: Aeropark

Az Aeroexpress-alapító oktatókapitány hozzátette: a digitális világban egyre nagyobb értéke van a valós aktivitásoknak, a hidroplán pedig a hajózás és a repülés együttes élményét adja, ami a Tiszán a part menti fasorok közé besüllyedve, és vízre leszállva a vártnál is mélyebb benyomást tett a személyzetre, melynek immár Farkas Imre kiemelkedő tapasztalatú szegedi repülőoktató is tagja volt.

A parancsnok kifejtette azt is, hogy az Aeroexpress vízirepülő csapata a Dunán, a Balatonon és most a Tiszán végzett gyakorlórepülések után

újabb magyar vizeken jelenhet meg,

ezzel is szolgálva a magyar repülés fejlődését, sokszínűbbé válását, a hazai képességek gazdagodását.

A fel- és leszállásokat biztosító vízi személyzet nevében László György kiemelte: több évtizedes szegedi hajós tapasztalattal is meghatározó lépcsőfok szakmai pályafutásában a hidroplánnal történő együttműködés, hiszen a vízen kisgéphajóként manőverező jármű mindenkinek újdonságot jelentett a Tiszán, mégis minden folyamat gördülékenyen ment, a repülőgép pedig kiválóan működött együtt a folyón a többi vízi járművel.

A vízirepülés hazai újraformálása innovatív gondolkodást igényel nemcsak tőlünk, hanem számos partner részéről is, ezért is vagyunk hálásak Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak is a hajózási és légügyi környezetvédelmi hatóságok mellett, mert nyitottak az újításokra – hangsúlyozta Somogyi-Tóth Dániel, az Aeroexpress társalapítója.

Az Aeroexpress márkanév idén 100 éves, hiszen 1923-ban ezen a néven kezdte meg működését az a légitársaság, amely a Duna Gellérthegy előtti szakaszáról felszállva a Balatonra és Bécsbe szállította az utasokat. A magyar szakemberek által tavaly alapított Aeroexpress cégcsoport egyik célja, hogy Kárpát-medencei célállomásokra indítson menetrend szerinti légijáratokat, másik küldetése pedig az, hogy Magyarországon ismét meghonosodjon a vízirepülés.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×