eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Aeroexpress/Skyart Media

Repülő landolt a Dunán és a Balatonon - videón a tesztidőszak összefoglalása

Július utolsó napjaiban végéhez ért a magyarországi vízi repülés előzetes tesztidőszaka, aminek során az Aeroexpress szakemberei az első magyar lajstromjelű hidroplánnal szereztek értékes repülési tapasztalatokat a hazai vizeken.

Közel évszázados kihagyás után idén februárban a Dunán, júniusban pedig a Balaton vizén landolt számos alkalommal az Aeroexpress Cessna 206 típusú hidroplánja. Az első teszteket végezték a repülés speciális területének újrateremtéséhez, egyfajta történelmi lépésként.

A Dunán Adony és Lórév, a Balatonon pedig Keszthely, Balatonlelle és Alsóörs térségében folytak a próbarepülések – a légügyi és hajózási hatóság szakembereinek jelenlétében –, amiket hosszas tervezés és engedélyezési folyamat előzött meg.

Somogyi-Tóth Dániel, az Aeroexpress alapítója a társaság közleményében kiemelte: a vízirepülés az aviatika egyik legkülönlegesebb területe, mely Európában igazi reneszánszát éli. Az olasz Comói-tavi és skandináv évszázados üzemek mellett az utóbbi időben Lengyelország és Németország tavain indult újra a hidroplánrepülés, idén pedig már másodszorra landoltak Montenegró édesvizein a Nemzetközi Vízirepülő Regattán résztvevő kétéltű repülőgépek.

"Ennek jlentősége többszörös: a repülés és hajózás együttes élményét jelentő turisztikai attrakciótól a taxirepülésekig számos területén teremt értéket, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy számos katasztrófavédelmi területen a leghatékonyabb eljárások alapját szintén a hidroplánrepülés jelenti. A regionális fellendülést jól jelzi az is, hogy a vízirepülésre jogosító magyarországi pilótaengedélyek száma az elmúlt években megtöbbszöröződött, mely a közeli Észak-olasz és lengyel képzések népszerűségének köszönhető" - írták a közleményben

Széchey Márton oktatókapitány, a projekt repülési vezetője hangsúlyozta, a hidroplánok a világon mindenhol részei és partnerei a természetnek, annak is köszönhetően, hogy egy négyzetméter fejlesztési vagy építési területet sem kérnek belőle. Ez az itthon évtizedek óta először jelentkező tudás pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy manapság, amikor a természetben előforduló tüzek adják Földünk széndioxid-kibocsátásának egyre jelentősebb részét, legyen esélyünk a jövőben önálló, légi tűzoltási képesség felépítésében – emelte ki a szakember.

A befektetői kör képviseletében Házas Gábor elmondta: a lezárult előzetes magyarországi tesztek kizárólag magántőke bevonásával valósulhattak meg, ezzel is szolgálva a magyar repülés fejlődését, sokszínűbbé válását, a hazai képességek gazdagodását. A vízimentőként is dolgozó szakember a tesztek hajózási oldalát is irányította, amelynek során bebizonyosodott, hogy a Cessna hidroplán vízi manőverezőképessége kiválóan illeszkedik a hajózási feltételekhez, biztonságos együttműködést garantálva a vízi közlekedésben résztvevőkkel.

Az Aeroexpress közleménye szerint jelenleg szakmai beszámolót készítenek az érintett hatóságok számára, amelyet a különböző hajózási és környezetvédelmi szervezetekkel, sportszövetségekkel történő egyeztetések követnek. Ezután

újabb tesztek következhetnek a magyar vizeken,

melynek különös aktualitást adhat az is, hogy a – hidroplánokkal indult – magyar közforgalmú nemzetközi repülés 100. évfordulója 2023-ban esedékes, melynek méltó ünneplésére is készülnek.

Az Aeroexpress emellett a sok beérkező érdeklődésre tekintettel a gyakran ismételt kérdésekre vonatkozó válaszsort állított össze, amelyet mindenki megtalál a társaság https://www.aeroexpress.hu/ weboldalán. Olyan, a nagyközönséget foglalkoztató témákról esik itt szó, mint például a strandolókat vagy vízi sportolókat befolyásoló tényezők, de szó esik a horgászokkal, vitorlázókkal történő együttműködésről, a környezetet és élővilágot érő hatásokról is.

Az Aeropark Budapest videója a projektről:

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×