eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

10 éves vasútfejlesztési programot terjeszt a kormány elé augusztus 20-a után a Közlekedési Minisztérium - a nap hírei

Az orvosi szakdolgozók is részesülnek a júliustól járó 18 százalékos béremelésben. Kárpátalján a magyar közösség képviselőivel is találkozott beregszászi látogatásán az ukrán államfő

10 éves vasútfejlesztési programot terjeszt a kormány elé augusztus 20-a után az Építési és Közlekedési Minisztérium. Lázár János a Rádió7 műsorában kiemelte: fejleszteni kell a nagyobb városok közötti vasúti összeköttetést is, ehhez csatlakozva pedig a Volánnak kell biztosítania az eljutást a kötöttpályás csatlakozásig. Lázár János szerint uniós források bevonásával és akár pénzpiaci eszközökkel előteremthető lenne a szükséges 6 ezer milliárd forint, mert jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő költségvetési forrás.

Szélesíti a háziorvosok hatáskörét az őszi jogalkotási csomagban a kormány - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Takács Péter azt is hangsúlyozta: uniós források nélkül is fejlesztik az egészségügyi alapellátást. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban a fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek is részesülnek a júliustól járó 18 százalékos béremelésben. A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják meg, illetve átalakítják a szakdolgozói bértáblát is.

Nemzeti hatáskörben szigorítja a mézek jelölését a kormány, miután január óta 20 tagország hiába sürgeti az uniós szintű szigorítást - közölte az agrárminiszter. Nagy István hangsúlyozta: az uniós irányelv felülvizsgálata továbbra sem zárult le. A tárcavezető megerősítette: az augusztus 11-én hatályba lépő rendelkezés szerint a címkén a mézkeverék megjelöléssel fel kell tüntetni azon származási országot vagy országokat, ahol a mézet begyűjtötték, nem elég annyit írni, hogy a méz uniós vagy Európai Unión kívüli országokból származik.

Stabil hitelezési kapacitások, változatlan hitelfeltételek és alacsony kereslet jellemezte a hitelpiacot a idén a második negyedévben – áll a jegybank jelentésében. Az elemzés szerint a bankok nem változtattak a lakáscélú- és fogyasztási hitelek feltételein, de a következő fél évben a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében szigorítást helyeztek kilátásba. A negyedév során a válaszadó intézmények a lakáscélú hitelek iránt csökkenő, míg a fogyasztási hitelek iránt élénkülő hitelkeresletet tapasztaltak.

Júniusban a vendégek száma 3,8 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal csökkent a turisztikai szálláshelyeken. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júniusban a turisztikai szálláshelyeken 1,6 millió vendég 4 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 10 százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 14 százalékkal emelkedett. A vendégéjszakák 69 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 2,2 százalékkal esett vissza.

Összesen 159 projektet választott ki az Erasmus+ felsőoktatási kapacitásépítési programban az Európai Bizottság, hogy támogassa az unión kívüli országok felsőoktatásának korszerűsítését. Mintegy 130 uniós és unión kívüli ország 2.500 felsőoktatási szereplőjének együttműködése valósulhat meg a programban. Az unió támogatja a matematikaoktatás minőségének javítását Közép-Afrikában, a hátrányos helyzetű latin-amerikai diákok méltányossági és egyenlőségi témákkal foglalkozó jogi tanulmányait, valamint az egészségügyi oktatás átalakítását célzó tanfolyamokat Délkelet-Ázsiában.

A gazdasági egyenlőtlenség elleni küzdelemre kérte a fiatalokat portugáliai látogatásának második napján a pápa. A katolikus egyházfő a Portugál Katolikus Egyetemen tartott beszédében a globális felmelegedés ellen is harcra buzdított. Ferenc pápa Lisszabonban részt vesz az Ifjúsági Világtalálkozón.

Kárpátalján a magyar közösség képviselőivel is találkozott beregszászi látogatásán az ukrán államfő. Volodimir Zelenszkij a Kárpátaljai Megyei Adminisztráció vezetőségével tartott értekezleten megvitatta a biztonsági és szociális helyzettel kapcsolatos kérdéseket. Volodimir Zelenszkij Barta Józseffel, a megyei tanács Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség frakciójának vezetőjével is egyeztetett, ahol az „átdolgozásra váró” ukrán oktatási törvény is szóba került. A kárpátaljai magyarok arra kérték az ukrán elnököt, hogy gyorsítsa fel a kormányközi bizottság munkáját az ügyben. Az ukrán elnök Telegram-bejegyzésében megköszönte a magyar közösségnek és az egész kárpátaljai régiónak a menekültek iránt tanúsított magatartását.

Norvégiát is felvette a barátságtalan országok listájára Oroszország. Moszkva az ilyen országok számára korlátozza az oroszországi külképviseleteiken alkalmazható helyi illetőségű dolgozók létszámát. A norvég külügyminiszter kijelentette: országa nem adott okot arra, hogy barátságtalan magatartással vádolják Oroszországgal szemben, amellyel közös határa van.

Szabadalmi kérelmet nyújtott be a ChatGPT mögött álló OpenAI a GPT-5-re az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatalhoz. A Portfolio szerint a július 18-án benyújtott kérelem arra utal, hogy az OpenAI egy olyan hangalapú asszisztensen dolgozik, amellyel megérti az élő beszédet és saját modelleket is tud generálni. A bejelentésből arra lehet következtetni, hogy az OpenAI egy mesterséges intelligenciával működő hangasszisztenst tervez piacra dobni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×