eur:
394.59
usd:
365.76
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a várpalotai lőszergyár alapkőletételén 2022. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

A honvédelmi miniszter szerint a NATO hatalmak a háború eszkalálását akarják

Magyarország több mint 1800 milliárd forintot költ katonai kiadásokra jövőre.

Háborús időkben is biztosítva van az ország védelméhez szükséges forrás, ami a szomszédban zajló harcok miatt rendkívüli kiadásokat jelent - közölte a honvédelmi miniszter szombaton a közösségi oldalán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: az Országgyűlés által megszavazott 2024-es védelmi költségvetés a Honvédelmi Alappal együtt 1823,1 milliárd forinttal biztosítja a védelmi kiadásokat, a védelmi innovációt és a védelmi ipart.

"Magyarország védelme a legfontosabb számunkra!" - jelentette ki a miniszter.

A tárcavezető a bejegyzéshez tartozó videóban azt mondta: az ötszázadik napnál tart a háború, és folyamatosan áramlanak a harckocsik, repülőgépek, kiképzett katonák a frontokra, és nem látszik a konfliktus katonai megoldása.

Vezető európai és NATO hatalmak is arról vannak meggyőződve, hogy ezt a konfliktust a háború folytatásával, annak eszkalálásával lehet megoldani. "Mi ezt nem így gondoljuk, Magyarország a kezdetektől a béke pártján áll. Tűzszünetet szeretnénk és azonnali béketárgyalásokat" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2024-es költségvetést és ezen belül az ország védelmére biztosított 2 százalékos szintet.

A miniszter a videóban megköszönte az Országgyűlés kormánypárti frakciójának a támogatását, ami magyar emberek védelmét garantálja. "És újra kiderült, hogy nem számíthatunk országunk védelmében a baloldalra" - tette hozzá.

A tárcavezető szerint a költségvetés biztosítékot jelent arra, hogy a NATO-kötelezettségeinknek is helyt tudunk állni, és a magyar nemzeti haderő fejlesztése is folytatódhat.

"A 2024-es védelmi költségvetés törvénybe iktatásával büszkén állhatok majd ki a jövő héten a NATO közvéleménye elé, és biztosíthatom őket, hogy kötelezettségeinket - szövetségesként - megtesszük. A nemzeti haderőnek építése folytatódik, és ezzel is garantálni tudjuk a magyar emberek biztonságát és az ország védelmét. A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát" - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×