eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Jakab Péter/Facebook

Ellenzéki kampányfinanszírozás - Kiszivárgott az ÁSZ részjelentése

Lehet, hogy a jogszabályi összeghatárokon felül és külföldi forrásokból is finanszírozhatta 2022-es választási kampányát az ellenzéki összefogás - állítja a Magyar Nemzet az Állami Számvevőszék általa megszerzett előzetes vizsgálati részeredményére hivatkozva.

A magyarnemzet.hu arról ír, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint közel 1,7 milliárd forintot költhetett el Márki-Zay Péter egyesülete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom a választási kampány idején.

Az ÁSZ-nak a lap birtokába jutott részjelentése több mint száz példával igazolja, hogy a jórészt külföldről érkezett pénzek valójában a baloldali pártok kampányára mentek. A választási rendezvényükre való buszoztatástól az eredményváróig, a kampányfórumoktól az sms-küldésig, a hirdetésektől a szórólapokig szinten minden kampányműfajra jutott pénz a külföldi forrásokból.

Az Állami Számvevőszéknek a lap birtokába került jelentése szerint például ez történt az ellenzéki összefogás közös kampánydalának elkészítésekor is. A dal videóklipjéhez a statiszták szervezése, illetve a dal „színpadi megszólaltatása” 853 440 forintba került, amit Márki-Zay Péter mozgalma fizetett ki.

A Magyar Nemzet állítása szerint az Állami Számvevőszék részjelentésének VI. számú mellékletében több, mint 100 konkrét pénzköltési eset szerepel. A lap úgy tudja, hogy hosszan, oldalakon keresztül taglalja az ellenőrző szerv, hogyan költötte el Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt szervezete a baloldal tavalyi választási kampányára a pénzeket.

A lap információi szerint

a részjelentés megállapította, hogy a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében.

Az ellenőrző szervezet idézett részjelentése szerint mivel a hat párt és a Márki-Zay-féle MMM a kampányban közös rendezvényeket tartott, közös plakátokat, közös logót és egységes választási szlogeneket használt, ezért az MMM „kampányhoz kapcsolódó tevékenysége és költései alkalmasak voltak a választási kampány és a választások befolyásolására”.

A napilap értesülése szerint az ÁSZ a vizsgálat részeredményében arra a következtetésre jutott, hogy

„a hatpárti összefogásban részt vevő pártok a kampányköltésekre előírt törvényi korlátozást nem tartották be, a hat párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom együttesen több mint 1 683,3 M forinttal többet költött a választási kampányra az engedélyezett összegnél”.

Az ÁSZ vizsgálati dokumentumát megszerző lap írásában az is olvasható, hogy az csak egy részjelentés. Az Állami Számvevőszék még nem zárta le a vizsgálatot, mivel további vizsgálatokat folytat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×