eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Ennyi volt, vége a kupakolásnak

Júliustól több százezer forint kiesést könyvelhetnek el működésük finanszírozásából azok az alapítványok, egyesületek, magánszemélyek, akik eddig kupakgyűjtésből fedezték kiadásaik jelentős részét.

Június 30-tól ugyanis egy európai uniós előírás nyomán bevezetett jogszabály miatt minden kupakot rögzíteni kell a palackjához - írja a napi.hu. Mivel tehát a kupakokat ezentúl a palackokhoz kell rögzíteni, befellegzett a gyűjtögetésnek is.

A portál azt írja, hogy a döntés viszont komoly veszteséget okozhat azoknak az alapítványoknak, egyesületeknek amelyek eddig kupakgyűjtésből biztosították kiadásaik jelentős részét.

A kupakolás egy ideje már az adománygyűjtés népszerű módjává vált, mivel az adományozó részéről nem volt szükség anyagi áldozatra, csupán egy kis jóérzés és környezettudatosság kellett hozzá. Az adományozott pedig lassan ugyan, de biztosan pénzhez juthatott.

Az ország településein gombamód kezdtek szaporodni a gyűjtést támogató kupakgyűjtő szívek, amelyekbe bárki bedobálhatta egyénileg összeszedett italoskupak-gyűjteményét, és ilyen tömegben már pénzzé lehetett tenni a nemkívánatos hulladékot. Az összegyűjtött kupakokat hulladékkezelő cégek vették át, és kilogrammonként átlagosan 20-80 forintot fizettek érte.

Ennek azonban a jövő hónaptól vége.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×