eur:
394.63
usd:
365.85
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Felsorakozik az állomány az egységes alapkiképzést teljesítő önkéntes területvédelmi tartalékos állomány katonai eskütételére a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisán, Budapesten 2022. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Vadai Ágnes a visszafoglalkoztatott katonákról: valakinek megjöhetett az esze

A Magyar Honvédség visszafoglalkoztatja azokat a tiszteket, akiket az elmúlt hetekben szerelt le. A DK országgyűlési képviselője, korábbi honvédelmi államtitkár szerint hiba volt elindítani az elbocsátás folyamatát, mert az destabilizálja a honvédséget.

Egy év elején megjelent rendelet tette lehetővé, hogy a honvédelmi miniszter azonnali hatállyal elbocsáthasson olyan katonákat, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt.

Vadai Ágnes egykori honvédelmi államtitkár, a DK országgyűlési képviselője szerint az érintettek „egy sztálini tisztogatásnak estek áldozatul”. Nemes egyszerűséggel kirúgták őket – fogalmazott a politikus, emlékeztetve, hogy 45. életévüket betöltött és 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkező katonákról van szó.

Vadai Ágnes elmondása szerint ugyanakkor arról már korábban is hallani lehetett, hogy lesznek olyanok, akiket „ilyen-olyan” oknál fogva „megmentenek”, és készült is egy nem nyilvános kormányhatározat, amely a kormány engedélyéhez kötve lehetővé teszi a visszafoglalkoztatást. „Birtokomba került egy olyan levél, ami megmutatja az egész eljárást” – tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő információi szerint egy olyan céget bíztak meg a visszafoglalkoztatásra váró katonák személyiségi és orientáltsági szűrésével, amely háromszor állt NAV-eljárás alatt, és mindössze egyetlen alkalmazottja van.

A DK-s politikus úgy véli, az, hogy a honvédelmi miniszter „kénye-kedve” szerint „kirugdoshat” 45 év feletti katonákat,

destabilizálja a Magyar Honvédséget és veszélyt jelent az országvédelemre.

A visszafoglalkoztatást illetően úgy fogalmazott, „valakinek megjöhetett az esze, ráeszmélve arra, hogy az a tudás, amit kirugdostak az elmúlt hónapokban, rettenetesen hiányzik a honvédségből”. Szerinte – ha megalázó procedúra elé is néznek – lesznek olyanok, akik végül a tudásukat kamatoztatni tudják majd a haza érdekében.

Ugyanakkor az eljárás körülményei, az alkalmazott cég és az a tény, hogy az ingyen dolgozik, kérdéseket vet fel – húzta alá. Vadai Ágnes ezért írásbeli kérdésekkel fordult a miniszterelnökhöz, akinek két héten belül kellene válaszolna.

Az InfoRádió az ügy kapcsán kereste a Honvédelmi Minisztériumot, de egyelőre nem válaszoltak a kérdéseikre. Az RTL Híradójának viszont

megerősítették, hogy az esetleges jövőbeni visszafoglalkoztatásra felmérést végeztek

az elbocsátottak között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×