eur:
394.63
usd:
365.8
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) és Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter (b) érkezik megbeszélésük helyszínére, a Róheim-villába Budapesten 2023. január 30-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Megindokolta a gyors fiatalítást a honvédelmi miniszter

Az európai biztonsági helyzet és az ukrajnai fejlemények mellett a néhány magyar döntés is szóba került Szalay-Bobrovniczky Kristóf és az osztrák védelmi miniszter megbeszélésén.

Ausztriával hagyományosan jó szomszédok vagyunk, együttműködésünk szinte minden területen, így a katonai-védelmi területen is nagyon szoros - mondta a honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott az osztrák védelmi miniszterrel Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a megbeszélésen egyetértettek Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszterrel a nyugat-balkáni országok stabilitásának fontosságában. Mint mondta, a közelmúlt történelme bizonyítja, hogy az ott élőknek és az egész európai védelmi közösségnek kiemelt figyelmet kell fordítani erre a régióra.

Emlékeztetett rá: Magyarország katonai értelemben is jelen van a régióban, a NATO legnagyobb szárazföldi missziójában, a koszovói KFOR-ban jelentős szerepet vállal, valamint a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea-misszió is magyar részvétellel működik, itt egy év múlva magyar tábornok veszi át a parancsnoki beosztást.

A megbeszélésen szóba került az ukrajnai háború. Magyarország álláspontja világos: nem küldünk fegyvereket a konfliktusba, mert el akarjuk kerülni annak eszkalációját, és ebben a tekintetben is Ausztriával egy platformon állunk, a semleges Ausztria sem küld fegyvereket a háborúba - emelte ki a miniszter. Hozzátette: ugyanakkor mindkét ország humanitárius segítséget nyújt a háború elől menekülőknek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: tájékoztatta osztrák kollégáját a magyar haderőben zajló fiatalításról is. Ennek célja a harckészség növelése, a NATO-szövetségeseinkkel való együttműködés megkönnyítése.

Fiatal, de már komoly tapasztalattal rendelkező, NATO-misszióban szolgált, nyelveket beszélő katonatisztek kerülnek fontos pozícióba, az idősebbeknek számára pedig méltó és méltányos kivezetési utat állított fel az ország

- fogalmazott a miniszter, aki a haderőfejlesztésről is tájékoztatta osztrák kollégáját.

Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter hangsúlyozta: kiváló a két ország együttműködése, a két ország hadereje hét külföldi misszióban is együtt dolgozik.

A hétfői megbeszélés középpontjában alapvetően az európai biztonsági helyzet és az ukrajnai fejlemények állnak. Elmondása szerint

a legnagyobb veszély a háború Európára való kiterjedése, de ez nemcsak a hagyományos háborúról szól, hanem a nem-hagyományos fenyegetésekről, például a migráció növekedéséről, amit a háború felerősített.

Kiemelte: egyeztértettek Szalay-Bobrovniczky Kristóffal abban, hogy továbbra is szorosan együtt kell működniük az európai államoknak, hogy a migráció problémáját közösen meg tudják oldani.

Magyarország, különösen ami a katonaságot és a határvédelmet illeti, az európai fejleményeket tekintve új utakon jár - emelte ki az osztrák védelmi miniszter.

Klaudia Tanner szerint a migrációra az egyik megoldás a Nyugat-Balkán megerősítése, az európai unióba történő integrációt pedig elengedhetetlennek nevezte. Csak egy stabil Nyugat-Balkánnal, és ezáltal egy erős Európai Unióval tudunk közösen fellépni a migrációs fenyegetéseknek - jelentette ki, és megköszönte Magyarország elkötelezettségét a térség biztonságának fenntartásában.

Beszéltek az európai biztonsági helyzetről, az EU és a NATO közötti együttműködésről. Mint mondta, egyetértettek abban, hogy az EU-nak határozottabban kell fellépnie, a közelgő NATO-bővítés kapcsán pedig szoros koordinációra van szükség, még akkor is, ha az EU lakosainak 97 százaléka a NATO tagja.

Ha nincs egység az európai biztonságpolitikában, megnyitjuk a kaput más fenyegetések előtt, akkor mindenképpen számítani kell újabb konfliktusokra, ezért fontos, hogy hiteles és erős biztonság- és védelempolitikát folytasson Ausztria és Magyarország - emelte ki Klaudia Tanner.

(A nyitóképen: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) és Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter (b) érkezik megbeszélésük helyszínére, a Róheim-villába Budapesten 2023. január 30-án.)

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×