eur:
392.4
usd:
362.46
bux:
72058.73
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Tüntetés a pedagógusok státusztörvénye ellen, az uniós frakcióvezetők szerint is aggasztó – a nap hírei

Újabb sztrájkot és tüntetést tartottak a pedagógus-státustörvény ellen, amit az uniós frakcióvezetők is aggasztónak tartanak. A biztosi kollégium döntésére vár a kormány az igazságszolgáltatási vállalásokkal összefüggésben. Már megvásárolható a május 1-étől használható vármegye- és országbérlet a MÁV applikációban.

Újabb sztrájkot és tüntetést tartottak a pedagógus-státustörvény ellen. Reggel diákok, pedagógusok, és ellenzéki politikusok ülősztrájkoltak a Belügyminisztérium épülete előtt. Napközben országszerte több helyen nem vették fel a munkát a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó pedagógusok, délután pedig pedagógusok, diákok és szimpatizánsok vonultak a Kálvin térről a Belügyminisztériumhoz. Ott a szónokok arról beszéltek, hogy a kormány által a pedagógusoknak tervezett új jogviszony még jobban beszűkíti jogaikat, és emiatt sokan elhagyják a pályát. Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádióban azt mondta: a teljes köznevelési rendszert érintő átalakítás alkalmatlan a szakemberhiány kezelésére, nem garantálja a béremelést és ront a tanszabadság helyzetén is. A Belügyminisztérium közleménye szerint a törvénytervezetek a pedagógusok új életpályáját, a köznevelés színvonalának javítását szolgálják. A délutáni tüntetés résztvevői a Belügyminisztérium elől a Budai várba mentek, ahol a Momentum képviselői és Hadházy Ákos ismét megpróbálta elbontani a Karmelita kolostornál levő kordont.

Az Európai Parlament frakcióvezetői aggasztónak tartják a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló magyar törvénytervezetet. Az uniós politikusok az Európai Bizottság elnökének és az illetékes biztosoknak írt közös levelükben úgy vélik: a törvénytervezet drasztikusan korlátozná a tanárok alapvető jogait, véleménynyilvánítási szabadságukat, csökkentené szakmai autonómiájukat és drasztikusan csorbítaná munkavállalói jogaikat, beleértve a sztrájkjogot is.

Összesen 425 iskolahalasztási kérelmet utasított el a csaknem 23 ezer kérvényből az Oktatási Hivatal – írja a Népszava. A szabályok szerint az Oktatási Hivatal a szülők megalapozott indoklása, és adott esetben szakértői dokumentumokkal alátámasztott véleménye alapján felmentést adhat az iskola megkezdése alól.

A szakképzés folyamatos megújításának fontosságáról beszélt a kormányfő a Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén hangsúlyozta: évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma és javulnak a tanulmányi eredményeik. Úgy vélte: a duális képzés bevezetése is hasznosnak bizonyult, mind a vállalkozások, mind pedig az ország gazdasági növekedése szempontjából.

A biztosi kollégium döntését várja a kormány az igazságszolgáltatási vállalásokkal összefüggésben, a technikai tárgyalások lezárultak – jelentette be Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter. Varga Judit erről Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztossal egyeztetett. A döntést – amellyel 13 milliárd euróhoz jelenthet hozzáférést - a biztosi kollégium mondja ki.

Sikerült ismét kapcsolatba lépni minden magyar állampolgárral a harcok sújtotta Szudánban, mindenki jól van, többen biztonságos helyre tartanak - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban. Szijjártó Péter elmondta: vasárnap óta öt magyar jutott ki Szudánból, közülük hárman a francia evakuációs művelet keretében. Rajtuk kívül három magyar az ENSZ-együttműködés keretében tart jelenleg biztonságos helyre, illetve két másik magyar kimenekítése is zajlik.

Május elsejéig tíz bank emeli meg számlaköltségeit a tavalyi infláció miatt. Az egyoldalú díjemelés csak a jogszabályok szerint történhet, ennek betartását a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi. Az áremelés mértéke egyes esetekben akár a tavalyi 14 és fél százalékos infláció mértékét is meghaladja.

A júliusban kezdő uniós elnökségi trió meghatározó témája lesz az élelmiszerbiztonság kérdése, az ukrajnai háború piacokra gyakorolt hatása és a klímaváltozásnak ellenállóbb mezőgazdaság megteremtése – jelentette ki a magyar agrárminiszter. Nagy István a társtárcák vezetőivel a spanyol fővárosban egyeztetett a feladatokról. Az első hat hónapban Spanyolország, a másodikban Belgium, a harmadikban pedig Magyarország veszi át az elnökséget.

Magyarországon egyelőre nem kell tartani az aszálytól – közölte a FruitVeb a meteorológiai szolgálat adatai alapján. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján arról írnak, hogy az ország túlnyomó részén jó a talajrétegek vízellátottsága, csak kisebb területeken alakult ki átmeneti vízhiány, és a délkeleti országrész egyes területein is csak a talajfelszín száraz.

Már megvásárolható a május 1-étől használható vármegye- és országbérlet a MÁV applikációban. Az új bérletek nem vehetők majd igénybe helyjegyköteles vonatokon, első osztályon, illetve a helyi közösségi közlekedési társaságok, továbbá a BKK járatain.

Május 1-jétől újabb területen lesz fizetős a parkolás Zuglóban – közölte az önkormányzat. A főváros XIV. kerületében a Fogarasi út–Nagy Lajos király útja–Bánki Donát utca–Padlizsán utca–Kerepesi út által határolt területen kell fizetni majd a parkolásért, munkanapokon 8 és18 óra között, óránként 300 forintot.

Már letölthető a katolikus mobilapplikáció. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából készült KAPP nevű alkalmazásnak tematikus menüpontjai is lesznek, mint az április 28-án kezdődő háromnapos pápalátogatással kapcsolatos információk.

Megnyit több strand a hosszú hétvégén. A termalfurdo.hu összeállítása szerint a fővárosban az elsők között lehet kilátogatni a Palatinus strandra, valamint a Gellért hullámmedencéjéhez, de több vidéki között fürdő is megkezdi az idei szezont.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×