eur:
394.69
usd:
365.63
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Invinity

Speciális, hatalmas akkumulátorok épülnek a Dunántúlon

A napenergia "időszakosságát" egyengetik a lítiumos helyett más, ritkán használt technológiával készült eszközök.

A Veszprém és Székesfehérvár között fekvő Öskü határában egy 2 MW-os naperőmű épül, amelyet 1,5 MWh-s összkapacitással rendelkező vanádium redox folyadékáramos energiatárolókkal fognak társítani. A térségben nem ez lesz az egyetlen ilyen projekt, hiszen egy sümegi napelemparkban is ezt a technológiát fogják alkalmazni, igaz, jóval nagyobb méretben, ez utóbbi ugyanis 24 MWh-s tárolási kapacitással fog bírni - írta a villanyautosok.hu.

A vanádium redox folyadékáramos akkumulátorok előnye, hogy nem igényelnek hűtést, nem tűzveszélyesek, és a tartályok méretének, illetve az elektrolit mennyiségének növelésével viszonylag olcsón skálázhatóak. De ami talán a legfontosabb, hogy

20 évet és 20 ezer ciklust meghaladó élettartammal rendelkeznek, amire nincs hatással a töltési-kisütési ciklus mélysége sem, tehát nyugodtan le lehet őket teljesen meríteni, ráadásul a degradáció is csekély mértékű.

Van azonban két komoly hátrányuk a lítiumhoz képest: jóval nagyobb helyet foglalnak el, és a töltési/kisütési ciklus hatásfokát tekintve is rosszabbul teljesítenek, ami a VS3 esetében mindössze 75 százalék, szemben a lítiumion-akkumulátorok 85-90 százalékával.

Az ösküi projektet a Pannon Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Ideona Zrt. által alkotott konzorcium közösen fogja megvalósítani, ami arra utal, hogy a beruházás egyúttal kutatási és képzési célokat is fog majd szolgálni.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×