eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Nagyszombaton az esti vigília szertartással kezdetét vette a húsvét – a nap hírei

Még szigorúbban ellenőrzik az Ukrajnából érkező gabonát a dömping megfékezéséért, jelentette be az agrárminiszter. Elindult a 177. balatoni hajózási szezon. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Nagyszombaton az esti vigília szertartással kezdetét vette a húsvét, a kereszténység legnagyobb, Jézus feltámadását hirdető ünnepe. Budapesten Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Szent István-bazilikában arról beszélt: Jézus feltámadása örömhír és küldetés. Úgy vélte: az örök élet, a feltámadás ígérete fontosabb minden más emberi felfedezésnél. Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke előzőleg a távirati irodának arról beszélt: Isten iránti bizalom kell ahhoz, hogy a feltámadás erői mellett döntsön mindenki, akkor is, amikor a halál jeleit látják maguk körül. Fabiny Tamás a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke azt hangsúlyozta: a feltámadt Krisztus is hordozza sebeit, és ez vigaszt adhat a megsebzett Európának.

Még szigorúbban ellenőrzik az Ukrajnából érkező gabonát a dömping megfékezéséért – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István azt hangsúlyozta: a cél, hogy a szolidaritási folyosón érkező ukrán gabona ténylegesen eljuthasson az eredeti célországokba és ne Magyarországon árassza el a piacot. Emellett problémának nevezte, hogy a teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni, melyek kiszorítják hagyományos piacairól a magyar termékeket. A miniszter kezdeményezi a főbb gabona és olajosnövény termények esetében is az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer kötelezettségének bevezetését.

Közös érdeknek nevezte a roma emberek felemelkedését a nemzetközi romanapon a főpolgármester. Karácsony Gergely Facebook-oldalán azt írta: kitűzték a roma zászlót a Városháza homlokzatára. Hozzátette: segíteni kell őket, hogy kitörhessenek a mélyszegénységből, és hogy ne érje őket hátrányos megkülönböztetés. Úgy fogalmazott: dolga van a kormánynak, dolga a városnak, és dolga mindenkinek. Azt is közölte: hamarosan új, felújított helyszínre költözhet a Romano Kher roma kulturális központ, amely így két helyszínen – a Népszínház utcában és a Király utcában – működik majd.

A roma kultúra a magyar és az európai kultúra elidegeníthetetlen alkotóeleme – hangsúlyozza a Demokratikus Koalíció a Nemzetközi roma nap alkalmából kiadott szombati közleményében. A DK szerint helyet és teret kell teremteni arra, hogy több száz év együttélés után a roma társadalom végre büszkeséggel élhesse meg kettős identitását, helye és tere legyen kultúrájának, történelmének vagy éppen sokszínű irodalmának, képzőművészetének a tankönyvekben, , a múzeumokban, a médiában vagy éppen a köztereken.

A nemzetnek minden etnikum egyenlő része – áll az LMP nemzetközi roma nap alkalmából kiadott közleményében. Az LMP szerint, ahogy a többi népcsoport, úgy a roma közösség identitása, kultúrája, hagyományai is, a magyar nemzeti kultúra szerves részei. Ezért a kormányzatnak kötelessége mindent megtenni azért, hogy biztosítsa a lehetőséget a cigányság kultúrájának megőrzésére és arra, hogy teljes egyenlőséget biztosítson a romáknak az élet minden területén.

Elindult a 177. balatoni hajózási szezon. A Balatoni Hajózási Zrt. a korábbiaknál több programhajóval és főszezoni járattal várja az utasait. Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója a Szent Miklós hajó fedélzetén elmondta: az idei kompforgalom eddig 4 százalékkal elmaradt a várttól, aminek fő oka az időjárás alakulása volt. Főszezonban sűrítik a hajóindításokat a legnépszerűbb útvonalakon. Veigl Gábor elmondta, azt remélték, hogy az új hajók és kompok idén már a nyár második felére szolgálatba állhatnak, de a tó vízállásának alakulása miatt nagy valószínűséggel csak ősszel válik lehetővé a Balatonra szállításuk a Sió-csatornán keresztül.

A Mol folytatja használt sütőolaj visszagyűjtő kampányát. Mintegy 350 Mol benzinkúton lehet zárt edénybe átöntve környezetbarát módon leadni a használt zsiradékot. A vállalat körforgásos gazdaságot középpontba állító stratégiájának megfelelően a használt sütőolajból környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz. A vállalat honlapján lévő töltőállomás-keresőben, illetve az ingyenes Mol Move applikációban megtalálhatók azok a Mol-kutak, ahol az olaj 10 literes mennyiségig leadható.

Idén nyáron is lesz közvetlen vasúti járat a horvát tengerpartra. A háló- és étkezőkocsis szerelvények Budapest és Split között járnak. MÁV-Start azt közölte: a 2022-ben a Guardian által Európa 10 legjobb vasúti élményutazása közé választott járat június 9-től szeptember 30-ig hetente háromszor közlekedik. A 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, az utasok nyugalmát idén a határellenőrzés sem zavarja meg. A járat minden kocsija légkondicionált, a fülkékben konnektorok is találhatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×