Az említett sávban nem voltak ritkák a –3, –5 fok közötti értékek, ami sajnos már jelentős károkat tud okozni a gyümölcsösökben írta az időkép. A leghidegebb Ipolyszögön volt, ahol –6,4 Celsius fokot mértek.
A fagyok gyümölcsfákra gyakorolt hatása eltérő lehet, attól függően, hogy milyen fejlettségi szakaszában vannak éppen a növények. A virágzás ideje alatt a fagyok különösen károsak lehetnek, mivel a virágok elvesztése a gyümölcsképződés hiányához vezet. A már kialakult gyümölcsök esetében a fagyok a termés károsodását, deformálódását vagy elvesztését okozhatják.
Az egyik legelső és legnyilvánvalóbb jel, hogy egy fa virága elfagyott, a színváltozás. Az egészséges virágok fehérek vagy rózsaszínűek, míg az elfagyott virágok barnára, sötétszürkére vagy feketére változnak. Fagykár esetén a virágok, a fiatal hajtások is hirtelen hervadásnak indulhatnak. Ha a virág közepén található bibe is fekete, már nem nagyon ehet mit tenni.
A kiskertekben és a gyümölcsösökben már sok cseresznye, szilvafa, kései barack virágzik és a gazdák nem minden esetben tudnak védekezni, hiába gondoskodtak előtte hosszú-hosszú hónapokon át a növényeikről.