eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Rendőrök és mentők egy összeroncsolódott személyautónál Kiskunmajsa közelében, miután az autó, amelyet kilométereken át rendőrök követtek, nagy sebességgel lesodródott az útról és fának ütközött 2021. december 29-én. A balesetben öten megsérültek. A megyei hírportál, a baon.hu információi szerint a rendőrök üldözték a migránsokat szállító személyautót, amely végül Kígyós határában egy fának ütközött.
Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

Ezek a legveszélyesebb autópályák: gyászos adatok a magyar utakról

Az elmúlt három esztendőt vizsgálva, 2022 utolsó három hónapjában történt a legtöbb baleset a hazai közutakon. A legtöbb személyi sérüléssel járó közlekedési szerencsétlenség Pest vármegyében volt – ismertette Tóth Péter, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője.

2022 negyedik negyedévében némileg csökkent a forgalom a magyar utakon, mégis több mint 3600 személyi sérüléses baleset történt, ami 1 százalékos emelkedés 2021 azonos időszakához viszonyítva.

A KSH, megvizsgálva az egyes hónapokat, arra jutott, hogy tavaly novemberben 2 százalékot meghaladó volt a növekedés, októberben és decemberben pedig 1 százaléknál több baleset történt a hazai utakon – ismertette Tóth Péter. Pedig évek óta az volt a tendencia, hogy az év utolsó hónapjai közül októberben történik a legtöbb szerencsétlenség, ami jellemzően novemberre csökken, majd decemberben ismét emelkedni szokott – jegyezte meg.

Az elmúlt három esztendő utolsó negyedéveit tekintve tavaly történt a legtöbb személyi sérüléssel járó baleset.

Kedvező változás azonban, hogy 2022 október–decemberében 15 százalékkal mérséklődött az ittasan okozott közúti balesetek száma 2021-hez mérten. Az ittasan okozott balesetek egyébként az összes baleset mintegy 8 százalékát tették ki a múlt év végén – ismertette az osztályvezető.

A balesetek súlyosságának mértékét illetően Tóth Péter kifejtette:

a halálos balesetek száma 5, a súlyos sérüléses baleseteké 11 százalékkal nőtt,

míg a könnyű sérüléssel járó balesetek száma 3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest.

Ugyan a balesetek száma összességében emelkedett, 5 százalékkal kevesebben, 141-en hunytak el a magyar utakon 2022 utolsó negyedévében; közel 1300-an szenvedettek súlyos, 3500-an pedig könnyű sérülést. A sérültek és az elhunytak számában egyaránt 1 százalékos növekedés volt megfigyelhető 2021 azonos időszakához hasonlítva. A legtöbb elhunyt, 43 fő, a 65 éves vagy afeletti korcsoportból került ki, hatan viszont 14 évnél fiatalabbak voltak. Tíz halálos áldozatból hét férfi volt – tette hozzá.

Az elmúlt év negyedik negyedévében az autópályákon 5 százalékkal több, összesen 124 baleset történt. A hosszabb sztrádákon átlagosan 11 baleset jutott száz kilométerre,

fajlagosan a legtöbb az M3-ason következett be, ami száz kilométeren 32 balesetet jelentett, míg a legkevesebb az M6-os autópályán történt, itt száz kilométerre 5 baleset jutott.

A legtöbb baleset Pest vármegyében történt, szám szerint 413. Ezt a Szabolcs-Szatmár Bereg 213-mal és a Bács-Kiskun 206-tal követte. A legjobb számmal Nógrád vármegye büszkélkedhet, ahol 53 baleset volt, de Tolnában is „csak” 72-re került sor.

Budapestet tekintve a negyedik negyedév során 703 baleset történt.

A személyi sérülésekkel járó baleseteknek mintegy 85 százalékát személyi szállító járművel idézték elő. A legtöbbet személygépkocsival okozták, arányában azonban 2 százalékkal kevesebbet, mint 2021 negyedik negyedévében.

Tavaly okotóber–december során a járművezetők hibájából bekövetkezett balesetekhez

  • legfőképp a sebesség nem megfelelő betartása és az elsőbbségmegadás elmulasztása vezetett, nagyjából ugyanolyan, 30-30 százalékos arányban.
  • Ezeket a szabálytalan irányváltás követte, 23 százalékos aránnyal.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×