eur:
394.61
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a várpalotai lőszergyár alapkőletételén 2022. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Kikerült néhány elbocsátott, tapasztalt honvédségi vezető neve

Már a leépítés bejelentése napján, a helyszínen közölte velük döntését a tárcavezető.

A Válasz Online a honvédségnél történt fiatalítás jegyében leépített vezérkari nevekhez jutott, illetve terjedelmes cikket közölt a miniszter által január 17-én bejelentett, azonnali hatályú elbocsátásokról. Az összeállításból kiderül, még a miniszteri beszéd után, a helyszínen közölte az érintettekkel Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hogy kiket mentenek fel már aznap a 8/2023-as kormányrendeletre hivatkozva, tehát azok közül, akik legalább 45 évesek és 25 évet szolgáltak.

Nevek:

  • Sándor Zsolt altábornagy és Simon Attila János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesei (utóbbit három hónappal korábban léptették elő);
  • Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója (nyugdíjba ment);
  • Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnoka (az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának megbízott dékánjaként folytatja);
  • Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka;
  • Kilián Nándor vezérőrnagy, egykori légierő haderőnemi szemlélő;
  • Ugrik Csaba dandártábornok, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka;
  • Kovács László dandártábornok, kibervédelmi haderőnemi szemlélő.

Rajtuk kívül többeket hívtak haza fontos NATO-beosztásból, például a szövetség legnagyobb missziója, a KFOR második emberét, Szpisják József dandártábornokot.

A felmentés a cikk szerint azonban nem jelent automatikus egzisztenciavesztést: az érintettek számára bevezetik a honvédelmi szolgálati juttatást. Ennek alapja az utolsó illetmény 70 százaléka, s akkor is megilleti az arra jogosultat az öregségi nyugdíj korhatár betöltéséig, ha mellette munkát vállal.

A (le)minősítési hullámnak azonban nincs még vége: pontozásra számíthatnak a még érintett maradók

  • szakmai megfelelőség;
  • nemzetközi tapasztalat;
  • nyelvi készség;
  • fizikai állapot;
  • teljesítmény-értékelés alapján.

alapján.

Az intézkedés a szerződéseseket nem érinti, csak a hivatásosokat.

A lap nem tudta meg, hogy miért most volt erre szükség, amikor a szomszéd országban háború dúl.

Hogy a Magyar Honvédség fejnehéz, azt az összeállítás alapján részben az hozta létre, hogy a 2012-es szolgálati törvény óta a katonák nyugdíjkorhatára is 65 év, így sok vezető "beragadt" pozíciójába, a fiatalabb, tehetségesebb katonáknak így nem jutott a tudásuknak megfelelő rang.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×