eur:
392.88
usd:
363.06
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Vida Imre vállalkozó és munkatársa egy speciális, nádarató kombájnnal dolgozik Balatongyörökön 2020. január 18-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Menti magát a kiszáradás elől a Balaton

December 4. óta folyamatosan emelkedik a Balaton átlagvízszintje. Már 78 centis a tó, 110-120-at kellene elérjen.

Kisebb stagnálásokkal, de december 4. óta egyre több víz van a Balatonban. A hónap eleji esők még nem duzzasztották a tavat, hiszen ahogy arról az Infostarton is írtunk, először a talajnak kellett átnedvesednie, és az a nyári nagy szárazság után hetekbe telt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat december 9-én írta azt, hogy "az eddigi vízmennyiség a talaj feltöltésére fordítódott, de mostantól már a vízgyűjtőről történő befolyás is számottevő lehet. Mindez felgyorsíthatja a szokatlanul alacsony vízállás emelkedését".

Az adatok szerint november 18-án még csak 69 centis volt a vízszint, majd hosszú stagnálás után december 4-én 72 centit mértek. Innentől indult meg az egyértelmű emelkedés. December 14-én már 78 centit mértek.

A szakemberek szerint a Balaton optimális vízszintje a tavasz végén 110-120 centi körül kell legyen.

Szintén az elmúlt napok fejleménye, hogy elkezdett hártyásodni a tó felülete. A jegesedésről a vízügy honlapja azt írja: A Balaton általában minden évben befagy, az átlagos jégvastagság 20-25 centiméter, de előfordult már 70 centis jégvastagság is (1928-29 telén).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×