eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A zöld rendszámot elsőként megkapó (de nem az egyes sorszámú) BMW i3 elektromos meghajtású személygépkocsi a Wallis Duna Kft. telephelyén Budapesten 2015. október 13-án. A rendszámmal az elektromos autóknak járó kedvezményeket is igénybe lehet majd venni.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Felröppent a budapesti zöld rendszámos ingyenparkolás megszüntetésének híre

A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület szerint világos, hogy nem fenntartható örökké ez a kedvezmény, de javasolna egy-két dolgot.

A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület úgy értesült, hogy számos vidéki város után Budapest is arra készül, hogy véget vet a zöld rendszámú autók ingyenes parkolásának.

Ismert, az ilyen, jellemzően elektoromos - vagy "vegyes tüzelésű" - autók megjelenésekor általánossá vált azok ingyenes parkolása, egyfajta ösztönzőként azok vásárlására. Ám ezen kocsik száma mára átlépte a 60 ezret (részvétele a közlekedésben: 1,5 százalék), ezek fele pedig tisztán e-meghajtású.

Az értesülés egyik lába lehet, hogy folyamatosan bővülnek a parkolási zónák, a díjfizetés és a rendszer átláthatósága egyszerűsödik, az ár pedig legutóbb drasztikusan emelkedett. A másik láb pedig: a zöld rendszámos kocsik csaknem fele (45 százalék) Budapesten jár.

A megszüntetés mellett érvelni is könnyű lehet az egyesület összeállítása szerint, elég hozzá, hogy akinek zöld rendszámú kocsija van, legyen pénze a parkolásért is fizetni.

Az egyesület ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy egy ilyen döntést egyelőre nem előzött meg nyilvános hatástanulmány, illetve nem korrekt, hogy akik az ingyenes parkolás ösztönzője miatt vett e-kocsit, arra alig pár év után rögtön ráterhelik a hagyományos, vélhetően környezetkárosítóbb autók parkolási költségeivel azonos díjakat is.

Az egyesület sem vitatja viszont, hogy az ingyen parkolás kivezethető, azt azonban átláthatóan, kiszámíthatóan tenné, több lépcsőben. A kivezetésre legalább 1 éves felkészülési idő javasolnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×