eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A közelmúltban üzembe helyezett II. számú nagyolvasztóból érkező kohósalakot ürítik a salakhabosító medencébe a salaküst-szállító kocsikról az ISD Dunaferr Zrt. dunaújvárosi üzemében 2016. augusztus 2-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Megkezdődött a Dunaferr végjátéka, már csak napok kérdése

Kérdéses, hogy a vállalatnak lesz-e olyan egysége, amit az állam megmentésre érdemesnek talál. A Dunaferr a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója, az ügy több ezer munkavállalót érint közvetlenül.

A megjelent kormányrendelet, valamint kormányhatározat alapján gyakorlatilag kijelenthető, hogy megkezdődött az üzem biztonságos lekapcsolásának előkészítése, a gyár végjátéka felgyorsult – írja a Portfolio.

A vasmű gyáregységeinek energiát adó ISD Power november 29-én arról tájékoztatta többek között a Dunaferr vasműt, hogy az E.On Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt. november 28-án arról értesítette az ISD Powert: december elsején 12.30-kor az ISD Dunaferr telephelyét a villamosenergia-ellátásból kikapcsolják.

Ez a gyár egységeinek teljes leállásához vezetett volna.

Erre reagált a kormány a szerda esti közlönyben kihirdetett két döntésével.

Kimondta, hogy többek között a vasmű ellátását nem lehet lekapcsolni.

A másik döntés határozat formájában jelent meg, eszerint az ISD Power hálózathasználójánál, vagyis a Dunaferr gyáregységeiben biztosítani kell a villamosenergia-ellátást, amíg annak létesítményei biztonságosan le nem állnak. Ezzel a kormány és a katasztrófavédelem egyúttal előkészíti a dunaújvárosi vasmű leállítását.

Evgeny Tankhilevich, a gyár jelenlegi cégvezetője három nappal ezelőtt egy levelében is úgy fogalmazott, hogy a társaságcsoport gazdálkodásában és pénzügyi helyzetében vannak problémák. Egy november elején kiküldött belső levelében pedig a cégvezető azt is elmondta, hogy állnak a kohók, tehát szerinte nincs termelés, és csökken a megtermelt áru és így a bevétel.

Eközben a cégvezetést megkérdőjelező személyek új közgyűlés kezdeményeztek, amit az ISD Dunaferr Zrt. 99,6 százalékos tulajdonosa, a Steelhold Ltd., illetve annak képviselője, Bencze Bálint magyar ügyvéd hívta össze. Maksym Nelin, a Steelhold igazgatója szerint a vasmű túlélése a tét, ugyanis mindkét kohó és az acélmű áll. A hengerművek több hónapja alig-alig működnek, és ha a szénszállításért nem fizetnek napokon belül, akkor a kokszolóblokkokat is leállíthatják, ami technológiailag lehetetlenné tenné az újraindításukat.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×