eur:
395.03
usd:
367.7
bux:
71430.98
2024. július 2. kedd Ottó
Dunaújváros, 2021. augusztus 7. Az ISD Dunaferr Zrt. a köztudatban a Dunai Vasmű - az 1950-es években létrehozott kohászati-gépészeti komplexum - főbejárata a Vasmű tér 1-3. szám alatt. A dunaújvárosi székhelyű ISD DUNAFERR társaságcsoport Magyarország egyik legnagyobb ipari termelő vállalata, amely melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, horganyzott szalagokat és táblalemezeket, valamint nyitott és zárt hidegen hajlított idomacélokat gyárt elsősorban gépipari, járműipari, építőipari termékekhez, acélszerkezetek, háztartási berendezések és egyéb alkatrészek előállításához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Szakszervezet: fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben a Dunaferr

Az egyik nagyolvasztó augusztusi leállítása után múlt pénteken a másik nagyolvasztóját is leállította a Dunaferr. A cég közlése szerint a beszállító megtagadta a koksz leszállítását. A Vasas Szakszervezeti Szövetség szakértője azt a tájékoztatást adta, hogy a Dunaferrnél fizetésképtelenségi problémák vannak.

Kovács Anikó az InfoRádiónak megerősítette, valóban leállt a meleg fázis a koksz hiányában, miután a Dunaferr nem tud fizetni a beszállítóinak. Hitelben viszont már nem adnak el a cégnek alapanyagot. A probléma közvetlenül a nyersvasgyártást érinti, de nyilván hatással lesz a tovább feldolgozásra is. A szakértő megjegyezte, arról nincsenek pontos információi, mennyi buga, illetve olyan anyag áll még a cég rendelkezésére, amit a hideghengerműben tudnának feldolgozni.

Amit biztosan tudni, hogy az egyes kohót augusztus 26-án állították le – hivatalos közélés szerint hatvan napra –, majd feltöltötték egy olyan anyaggal, ami azt biztosítja, hogy az olvasztó ne hűljön ki teljesen. Ha ez megtörténne, akkor a teljes újraindítása bonyolult és nehézkes folyamat lenne. A kettes kohót pedig szeptember 16-án kényszerültek leállítani kokszhiány miatt, hivatalosan egy hétre, de ezt is igyekeznek melegen tartani, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az újraindítás.

Kovács Anikó arra is kitért, egyelőre nem kaptak tájékoztatást a Dunaferr részéről, hogy mi az oka a fizetésképtelenségnek. Mint fogalmazott, a cégvezetés nem áll szóba a szakszervezetekkel, noha számos megkeresést küldtek már levélben a részükre, próbálva információhoz jutni, ám ezek megválaszolatlanul maradtak.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség szakértőjének tájékoztatása szerint a gyárban nagyságrendileg 4500-an dolgoznak, a leállás a meleg fázis nagyjából 1500 dolgozóját érinti közvetlenül. Utóbbi csoport is rendelkezésre áll, bent vannak a munkahelyükön, vagyis nem lettek állásidőre küldve. Kovács Anikó tudomása szerint az augusztusi fizetésüket pedig szeptember 10-ig megkapták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×