eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Egy aranysakál (Canis aureus) élelmet keres a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetének területén 2013. október 11-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

A város utcáin kóricáló vadállat borzolja a kedélyeket Pécsett

Pécs egyik városrészében, Ispitaalján a Temesvár utca felől a Köztársaság téri óvoda területére láttak besurranni egy sakált a járókelők csütörtökön. Hírek szerint nem ez az első eset, hogy a lakók az aranysakál városi jelenlétére panaszkodnak.

Barkóczi Csaba, ispitaaljai fideszes képviselő a bama.hu-nak nyilatkozva arról is beszámolt, hogy korábban az Űrhajós utcában, a Kolozsvár utcában és a Köztársaság téren is feltűntek már az állatok. Szerinte a vadásztársaság akkor elbagatellizálta az ügyet azzal, hogy valószínűleg „csak” rókákat vagy kóbor kutyákat vettek észre a környéken élők. A képviselő szerint az állatok alapvetően félnek az embertől, ezért nem veszélyesek, de megjelenésük mégis érthető módon riadalmat kelt a lakosságban.

„Azt gondolom, az óvoda környékén kifejezetten semmi keresnivalójuk, de rókáknak és más erdei vadaknak sem” – fogalmazott a képviselő, aki a jegyzőhöz fordult az ügyben, azt kérve, hogy a pécsi közterület-felügyelet az illetékes szakhatósággal közösen távolítsa el az aranysakálokat a városrészből, illetve a Biokom pedig számolja fel azokat az „eldzsungelesedett” gócpontokat, amelyek a belső városrészekben búvóhelyként szolgálnak az erdei ragadozóknak.

Javasolta továbbá a város peremterületein keletkezett belterületbe vonási kérelmek és építési engedélyek környezetvédelmi szempontból történő alapos felülvizsgálatát. „Miközben Pécs népessége az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent, a város térbeli kiterjedése mégis évről évre nő, aminek egyenes következménye az élőhelyüket elveszítő vadállatoknak a városba, köztük a belső városrészekbe történő beköltözése” – mutatott rá.

Az aranysakált nádi farkasként is szokták emlegetni, hosszú évszázadok óta őshonos, alacsony létszámban, alkalmanként megjelenő ragadozó volt Magyarországon. A laikusok számára könnyen összekeverhető a rókával, főleg szürkületben, sötétben, mivel nagyjából azonos méretű, a mozgása is hasonló.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×