eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Kínát támogató tüntetők vonulnak egy nemzeti színű zászlóval Hongkongban 2020. június 30-án. A kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága megszavazta a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt, amely várhatóan július 1-jén lép hatályba.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Momentum: megtaláltuk a kínai–magyar rendőri összekötő tisztet

Miután a napokban a Momentum országgyűlési képviselője már tudni vélte, hogy hol vannak, vagy voltak a budapesti illegális kínai rendőrörsök, Tompos Márton most felfedte a feltételezett kínai összekötő személyét is. A Belügyminisztérium hivatalosan továbbra is tagadja, hogy lenne tudomása Budapesten működő kínai rendőri jelenlétről.

Tompos Márton az InfoRádiónak nyilatkozva közölte: úgy fest, megtalálták a Belügyminisztériumban a kínai–magyar rendőri összekötő tisztet. Mint mondta, egy kormányokon átívelően, minisztériumok által kitüntetett kung-fu nagymesterről van szó, aki egy nemzetközi harcművészeti iskolának az abszolút tiszteletreméltó vezetője.

A momentumos képviselő szerint azonban nem róla szól a „sztori” hanem arról, hogy miközben a kínai médiában teljesen nyíltan hirdetik, hogy a magyar Belügyminisztériumnál van egy kínai–magyar rendőri összekötő tiszt, a tárca azt válaszolta a megkeresésére, hogy nem tud semmilyen budapesti kínai jelenlétről. „Ez annyira könnyen cáfolható hazugság, amit nem is értem, hogyan engedhetnek meg maguknak” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nem lehetséges-e, hogy tulajdonképpen csak egy politikai posztról van szó, amihez nem társulnak operatív feladatok, Tompos Márton a következőket válaszolta: elképzelhető, hogy az említett illető nincs közvetlen kapcsolatban a tengerentúli kormányablakoknak (help center, service station) nevezett irodákkal, de az egészen meglepő lenne, ha egy olyan nem túl nagy kínai diaszpórában, mint amilyen a magyarországi, van egy önálló rendőri összekötő tiszt, van kettő segítő központ, és senki nem tud semmiről, de legalábbis nem hajlandó elmondani az igazságot. „Bármi is az ő igazi szerepe, az, hogy a belügy egyáltalán tagadja, és egy egymondatos válaszban próbál lepattintani egy országgyűlési képviselőt, amikor az ügyről kérdezi, az arra utal, hogy

kellemetlen a számukra, hogy mi ezt pedzegetjük”

– fogalmazott az ellenzéki politikus.

Tompos Márton azt is kiemelte, hogy egy nemzetközi botrányról van szó: Írországban és Hollandiában a kormány azonnal fellépett ezekkel az irodákkal szemben, míg „Magyarországon a belügy úgy döntött, hogy inkább hazudik róluk”.

Az új fejlemények tükrében a Momentum újabb írásbeli kérdéseket kíván benyújtani az Országgyűlésben, illetve a BM-nek, de helyi és nemzetközi színtéren is tovább kívánják görgetni az ügyet. (Erről bővebben itt írtunk.) A képviselő úgy fogalmazott, megpróbálják addig ütni a vasat, ameddig nem kapnak értelmes választ.

Visszakanyarodva kicsit arra, hogy a kínai médiában nem rejtik véka alá, hogy Magyarországon van egy közvetítő személy, Tompos Márton jelezte: a CCTV nevű kínai csatorna büszkeséggel forgatott egy tízen több perces anyagot az említett kínai kung-fu nagymesterről, hogy mit is csinál Magyarországon. „Számukra presztízsértékű, hogy ilyen jó kapcsolatokat ápolnak, és ennyire tisztelik a kultúrájukat itt, ebben az országban. Ők ezt felhasználják, ahogyan a magyar kormány is felhasználja minden külföldi sikerét, amivel nincs is semmi probléma” – mondta.

(Címlapkéünk illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×