eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Üres tanterem a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

Hivatalos: itt az idei tanév új menetrendje a szünetekkel

Megjelent a 2022/2023-as tanév rendjéről szóló rendelet módosítása: az őszi szünet elmarad, a téli szünet a hétvégékkel és az ünnepnapokkal együtt 19 napos lesz, a tanév pedig egy nappal később ér majd véget.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a téli szünet december 22-től 2023. január 8-ig tart majd, ez lehetővé teszi, hogy az energiával spóroljanak. A téli szünetet az őszi szünet rovására hosszabbítják meg, a diákok október végén-november elején mindössze négy napig – október 29-én, 30-án, 31-én és november 1-jén – lehetnek otthon.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabályban az áll, hogy a 2022/2023-as tanévben két alkalommal kell legalább hat – összefüggő – napból álló tanítási szünetet kiadni.

„A 2022/2023. tanévben a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő)” – olvasható a jogszabályban, amely egy olyan részletre is kitér, amely a kormányinfón nem hangzott el: a tanév vége egy nappal csúszik. „A 2022/2023. tanévben a tanítási év utolsó tanítási napja 2023. június 16. (péntek)” – áll a rendeletben. Eredetileg június 15-én lett volna vége a tanévnek.

A jelenlegi tanév legfontosabb dátumai:

  • Az őszi szünet nem adható ki. Ettől a nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák sem térhetnek el. Az intézményvezetők az október 31-e munkaszüneti és november 1-jei ünnepnapot saját hatáskörben kiegészíthetik igazgatói szünettel.
  • A téli szünet december 22-én kezdődik és január 8-ig tart.
  • A tavaszi szünet 2023. április 6. és 12. között lesz.
  • A tanév 2023. június 16-ig tart. (A végzősök esetében a középfokú iskolák esetén május 4., a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban május 31. lesz a tanév utolsó napja.)
  • A tanköteles tanulókat 2023. április 20–21-én kell majd beíratni az iskolákba.
  • Az őszi érettségit 2022. október 14. és 27. között tartják, a szóbelik emelt szinten november 10. és 14. között, középszinten november 21. és 25. között lesznek. A tavaszi írásbeli időszak 2023. május 5-én kezdődik.
Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Megtorlást tervez Izrael hadserege, Amerika tagadja az offenzíváról szóló hírt - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Megtorlást tervez Izrael hadserege, Amerika tagadja az offenzíváról szóló hírt - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×