eur:
393.03
usd:
363.39
bux:
72131.19
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az ónos eső ráfagyott egy vasúti átkelő lámpájára a XII. kerületben, a Diana utcában 2014. december 1-jén.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Vészjelzés - Pokrócba, szőrmébe tekerve dolgoznak a vasutasok

A Vasutasok Szakszervezete elnöke nem kér abból, hogy a szabad ég alatt megázó vasutas egy 18 fokos szobában kell, hogy melegedjen, ez ugyanis az egész üzemet veszélyeztető betegséghullámot válthat ki.

Aggódik a vasutas dolgozók egészségéért a Vasutasok Szakszervezete. Az érdekévédelmi szervezet elnöke, Meleg János szerint a 18 fok kevés az irodákban.

"Értjük, hogy gond van, talán nagyobb is, mint amit először gondolunk, de hogy a megoldás az nem ez, abban biztos vagyok. A vasutasok és a hasonló munkakörökben dolgozó állami vállalati alkalmazottak számára a hőmérséklet lekorlátozása egy szakmailag átgondolatlan döntés" - fogalmazott az érdek-képviseleti vezető.

Szerinte fel sem mérték ennek a következményeit. Egy példát is mondott:

"Ha elázik egy vasutas ruhája a szabad ég alatt, mert ott is kell lenni, és bemegy egy 18 fokos helyiségbe, abból köszönöm szépen, nem kérek. Olyan megbetegedési hullám indul el, amely következtében a munkáltató nem fogja tudni a feladatait ellátni."

Az irodai alkalmazottak számára pedig elválik "a hőmérséklet és a hőérzet kérdése".

"Otthon is tudjuk, ha leülünk 20 fokban és sokáig ülünk, elkezdünk fázni. Az irodában nálunk még el sem indult a fűtés, a vezetés ragaszkodik, hogy október 15-ig nem lesz. Ha holnaptól fagy lenne, kíváncsi volnék, hogy akkor is megvárják-e a fagyot. Jelen pillanatban

nagykabátban, szőrmékben, pokrócba burkolózva dolgoznak, kicsit tragikomikus."

Volna szerinte megoldás: magát a határozatot vissza kell vonni, annál is inkább, mert nem csak a hőszabályozásról van szó, hanem a hideg és meleg hőmérsékletre is védőitalt kellett eddig biztosítani, de most ez is megszűnne.

Csütörtökön lesz vasúti érdekegyeztető tanácsülés, ott próbálnak majd eredményeket elérni, kezdeményezni, hogy "legyen melegedőhelyiség" minden munkavállaló számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×