eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vasárnap újabb időközi választások – Újpesten nagy a tét

Miskolcon egy DK-s politikus helyéért folyik majd a verseny, a főváros IV. kerületében pedig a korábbi LMP-s alpolgármester képviselői posztjáért. Mindkét baloldali politikus listán került a parlamentbe.

Folytatódnak az időközi önkormányzati választások – derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Miskolcon a 3. számú egyéni választókerületnek kell új képviselőt választani, mert a 2019-ben itt győző DK-s Hegedűs Andrea listán a parlamentbe jutott. Sebe-Gazdig Judit az öt baloldali párt támogatásával indul (a Jobbik jelenleg nem tud jelöltet állítani semmilyen választáson). Kormánypárti kihívója, Barta Gábor viszont visszahódítaná a korábban elveszített választókerületet. Harmadikként a Munkáspárt–Iszomm jelöltje, Fülöp József Istvánné is ott lesz a szavazólapokon.

Budapest IV. kerületében a korábbi LMP-s alpolgármester, Kanász-Nagy Máté helyéért fognak küzdeni a jelöltek. Újpesten 2019-ben a baloldal nyert az önkormányzati választásokon, minden egyéni önkormányzati helyet elhoztak az összefogás jelöltjei. A nyár elején a 2. számú választókerületben már tartottak egy időközit, ezen a választáson a baloldal meg is tudta tartani pozícióját.

A 12. választókerületben az LMP egykori társelnöke, Kanász-Nagy Máté nyert 2019-ben, aki miután a közös listáról bejutott a parlamentbe, lemondott kerületi pozíciójáról. A Fidesz most is, csakúgy mint három éve, Jókay Attilát indítja. A Jobbik itt sem lesz ott a szavazólapon, a másik öt baloldali párt jelöltje Maholányi Zsolt lesz. Mellettük még indul a Mi Hazánk jelöltje, Márkus Krisztián Zsolt és a Munkáspárt–Iszomm-jelölt Fehérvári Zsolt István.

Ha a Fidesz itt is képes lesz fordítani az álláson, ez lehet a kilencedik fővárosi önkormányzati képviselői hely, amelyet visszahódít a baloldaltól ebben az évben.

A további vasárnapi időközi választások:

  • A Hajdú-Bihar megyei Derecskén feloszlatta magát a nyolcfős képviselő-testület, ezért kellett új választást kiírni. A kisvárosban a polgármesteri székért öten, a képviselői helyekre 25-en pályáznak.
  • A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason lemondás miatt választanak új polgármestert, de csak egy jelölt indul a tisztségért.
  • A Vas megyei Szarvaskenden három egyéni listás képviselői helyre hárman jelöltették magukat.
  • A Békés megyei Örménykúton is lemondás miatt kell új településvezetőt választani, itt négy független jelölt is indul az időközin.
  • A Zala megyei Nemesnépen egy korábbi időközi polgármester-választáson szavazategyenlőség alakult ki a két független jelölt között, így újra összecsapnak vasárnap.
  • A Somogy megyei Kisasszondon polgármestert és négy képviselőt is választanak, a tisztségekért összesen 12 független jelölt száll versenybe.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×