eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi operatív törzs rendkívüli ülése után a Városháza épületében 2020. március 14-én. Fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék, a tömegközlekedésben nem lehet felszállni az első ajtónál a járművekre március 16-tól - jelentette be a főpolgármester a sajtótájékoztatóján.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktorhoz fordult Karácsony Gergely: elsüllyednek az önkormányzatok

A főpolgármester levelet írt a miniszterelnöknek, bár inkább személyesen egyeztetne.

„Mi indokolja, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal adja el az önkormányzatoknak?” – teszi fel a kérdést Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében.

Mint írja, Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni országosan. Nem csupán Budapesten, hanem az egész országban.

A főpolgármester úgy véli, ma Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég a közösség kárára nyerészkedik. A jelenlegi kalkulációk mellett szerinte ez egész konkrétan azt jelenti, hogy

a budapesti közösségi közlekedés villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét.

„Magyarul nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla” – teszi hozzá.

Karácsony Gergely szerint tarthatatlan a helyzetet, ezért levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, bár a legjobbnak azt tartaná, ha személyesen egyeztethetnének, például a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcson.

„Azt kéne végre minden döntéshozónak felfogni, hogy mindegy, milyen színű rajtunk a kabát,

egy hajóban evezünk.

És ha az önkormányzatok elsüllyednek, akkor az egész ország el fog” – zárul a poszt.

Szerdán 18 órától Karácsony Gergely lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×