eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Parkoló autók Budapest belvárosában 2022. szeptember 5-én. Ettől a naptól többet kell fizetni a parkolásért Budapesten, a belső kerületekben hatszáz forintba kerül óránként, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Durván csökkennek az üzemanyagárak a hét közepétől

Felhasználói szempontból kedvező folyamatok vannak az olajpiacon. Az orosz-ukrán háború előtti szintre csökkent az olaj ára, és ez a folyamat tovább tarthat.

A benzin esetén bruttó 11 forint lesz a változás mértéke, míg a gázolaj ára bruttó 10 forinttal fog változni, írja a holtankoljak.hu. A 480 forintos hatósági árak mellett az alábbi átlagárakat fogjuk tapasztalni:

  • 95-ös benzin: 639,9 Ft/liter
  • Gázolaj: 763,9 Ft/liter

A hazai üzemanyagárak csökkenése egy hete tart, ez idő alatt a benzin ára 48 forinttal kerül kevesebbe, míg a gázolaj ára 60 forinttal csökken. Elemzők szerint már nem jelent akkora kockázatot az orosz olaj korlátozása az olaj árára nézve, hiszen a többi olajkitermelő ország elég gyorsan tudott alkalmazkodni a változó körülményekhez, és pótolták a kieső olaj mennyiségét.

Egyre több ország néz szembe a recesszió veszélyével, ami szintén mérsékli a keresletet. Az OPEC országok egyre kisebb mértékben korlátozzák a kitermelt olaj mennyiségét, ráadásul hamarosan Irán is visszaléphet a kínálati oldalra, miután küszöbön áll az atompaktum újrakötése. Ebben az esetében nem kizárt a 65 dolláros hordónkénti Brent olajár.

Az árfolyam jelenleg 395 forint körül mozog, ami a jövő hétre újabb üzemanyag árcsökkenést hozhat, de további erősödés kellene ahhoz, hogy a piaci árak közelítsenek a hatósági üzemanyagárhoz.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×