eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Moratóriumos körlevelet adott ki a Magyar Nemzeti Bank

Az MNB a fizetési stopba újonnan belépő agrármoratóriumos ügyfeleknél enyhébb előírások betartására kéri a pénzintézeteket a hosszabb ideje moratóriumban lévő ügyletekhez képest.

Új körlevelet adott ki a Magyar Nemzeti Bank a bankoknak a fizetési moratóriumban lévő hitelek minősítéséről.

"A hitelintézeteknek egyrészt számviteli, másrészt tőkeoldalról is kezelniük kell a fizetési stopban lévők helyzetét. Ez közvetve hat természetesen a hosszú távú hitelképességgel, és az érintett hiteleknek, illetve ügyfeleknek" – mondta az InfoRádiónak a jegybank felügyeleti szóvivője, Binder István.

A körlevél vezérgondolata, hogy minél tovább van valaki egy moratóriumban,

minél hosszabb ideje nem fizeti a törlesztőrészleteket, annál inkább fölmerülhet az esélye, hogy hosszú távon is történhet a hitellel valami probléma.

Tehát a hosszú ideje moratóriumban lévők esetében a körlevél egy konzervatív, következetes megközelítést kezdeményez a várható veszteségek becslésére, az átstrukturálásra, a nem teljesítésre, illetve a mögöttes biztonsági tőke, a banki értékvesztés elszámolására és megképzésére.

Ezzel ellentétben az agrár moratórium esetében azoknál az ügyfeleknél vállalkozóknál, egyéni gazdáknál, akik nem voltak az általános moratóriumban a korábbiakban – itt friss belépőkből van szó –, viszont más megközelítést kell alkalmazni.

Hozzátetette: úgy is tud egy bank biztonságosan működni, tudja a teljes ügyfélkörét biztonságosan kiszolgálni, hogyha az ő esetükben enyhébb szabályokat alkalmaz. "Tehát az ő esetükben nem kell ennyire következetesen, konzervatívan ezeket a tartalékokat, illetve számviteli szabályokat betartani" – nyilatkozott Binder István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×