eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Szeptembertől több gázt kap Magyarország - a nap hírei

Egyre drágább az ársapkák fenntartása, ezeket előbb-utóbb ki kell vezetni – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. A köznevelésért felelős államtitkár azt kéri a pedagógus-szakszervezetektől, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét.

Szeptembertől napi 5,8 millió köbméterre növeli a Magyarországnak szállított többletgáz maximális mennyiségét Oroszország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Ez több mint duplája az augusztusi többletmennyiségnek. Szijjártó Péter azt mondta, hogy a megállapodás egyelőre szeptemberre és októberre szól, és a hosszútávú gázszállítási megállapodásban szereplőn felül értendő. A szállítás a déli útvonalon, Szerbia felől történik.

Egyre drágább az ársapkák fenntartása, ezeket előbb-utóbb ki kell vezetni – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy az infláció és a fenntarthatóság szempontjából kell mérlegelni, meddig, milyen formában maradnak ezek érvényben. Felidézte, hogy a rezsicsökkentésnél és az üzemanyagnál már léptek azzal, hogy korlátozták a jogosultak körét és a kedvezményes mennyiséget.

Októbertől igényelhetik a rászorulók az évi 48 ezer forintos fővárosi lakásrezsi-támogatást. A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén egyhangúlag támogatta a lakásrezsi-támogatásról szóló rendelet módosítását, amellyel jelentősen kibővítik a jogosultságot. Duplájára emelik a támogatás összegét, valamint lehetővé teszik a vezetékes gáz és a villamos energia díjának támogatását is.

A köznevelésért felelős államtitkár azt kéri a pedagógus-szakszervezetektől, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét. Maruzsa Zoltán levelében azt írta, hogy a polgári engedetlenség rossz példát mutat a diákoknak és mivel az a hatályos jogban tiltott eszköz, azok a pedagógusok, akik ezt támogatják, erkölcsileg is megkérdőjelezhetőek. A Tanítanék Mozgalom korábban azt közölte: ha szeptember 2-ig nem kapnak érdemi ajánlatot a kormánytól, a tanév második hetétől újra polgári engedetlenségi akciók lehetnek az iskolákban.

A holnapi iskolakezdés miatt országszerte forgalomnövekedésre kell számítani az utakon - hívta fel a figyelmet a Magyar Közút. Azt írták, hogy nemcsak az iskolák környezetében, hanem várhatóan valamennyi nagyobb városba, településre vezető úton megnövekszik majd a forgalom a nyári időszakhoz képest, különösen a reggeli és a délutáni csúcsidőszakokban.

Jövő hétfőig lehet jelentkezni az október-novemberi érettségi vizsgákra. Az őszi vizsgaidőszakban érettségi vizsgákat a kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok szerveznek, amelyek listája, valamint a jelentkezés benyújtásáról szóló legfontosabb információk megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján.

Rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak augusztusban az euróövezetben. Ez meghaladja az elemzői várakozásokat. Az infláció emelkedéséhez továbbra is a lakossági energia járult hozzá a legnagyobb mértékben, amely 38,3 százalékkal drágult az előző év azonos időszakához képest.

Megérkezett Zaporizzsjába a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége, de az atomerőműbe egyelőre nem jutottak be. A régió oroszbarát hatóságai bejelentették, hogy nem adnak ki külön engedélyt a NAÜ-misszió résztvevői számára, hogy gyorsan eljuthassanak az atomerőműbe.

Leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió. A vízumkönnyítési megállapodás felmondása várhatóan októberben lép életbe - jelentette be az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a tagországok külügyminisztereinek prágai találkozója után.

Az UNESCO támogatja Odessza gyors felvételét a világörökségi listára. Az ENSZ kulturális szervezete közölte: azt szeretné, ha a műemlék épületeiről, továbbá a nevezetes Patyomkin-lépcsőről híres dél-ukrajnai Odessza óvárosa a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára kerülne, a már a világörökségi listán szereplő kijevi és a nyugat-ukrajnai lembergi műemlékekkel együtt.

Több mint 15 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra kedden. Az ukrán-magyar határon 6899-en, a román-magyar szakaszon 8820-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 261 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Vonattal 28-an - köztük 7 gyermek - érkezett Ukrajnából Budapestre.

Korrupciós bűncselekmény gyanújával őrizetbe vették az Országos Roma Önkormányzat elnökét. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást az ügyben, várhatóan holnap adnak részletesebb tájékoztatást. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke 2019 decembere óta Agócs János.

A napokban várható a parlagfűszezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Helyenként akár extrém magas is lehet a parlagfű virágporának koncentrációja.

Szombaton próbálja ismét elindítani a NASA az Artemis holdrakétát – értesült a BBC. Az eredetileg hétfőre tervezett kilövési kísérletet azért kellett elhalasztani, mert a négy rakétamotorból egy nem tudott üzemi hőmérsékletre hűlni. Az Artemis-program első legénységgel tervezett űrrepülése, az Artemis II 2024-ben valósulhat meg, és 2025-ban léphet újra ember a Holdra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×