eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Karácsony Gergely főpolgármester a Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján az Országház előtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenyből. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Már nem a főváros kezel bizonyos közterületeket Budapesten

A kormány éjszakai rendeletben, mindenféle egyeztetés nélkül, a legelemibb tájékoztatási kötelezettséget is mellőzve terek után most utcákat vesz el a fővárostól - írta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán.

Az V. kerületi önkormányzat pénteken arról számolt be, hogy egy július 25-én módosított kormányrendelet értelmében az addig a fővárosi önkormányzat kezelésében levő közterületek közül tizenhétnek a kezelése az V. kerület feladatává vált, "ezzel csökkentve a fővárosi önkormányzat által elvégzendő feladatok körét és az ezekhez kapcsolódó kiadásaikat".

Közleményük szerint a módosítás nem jár tulajdonosváltozással, vagyonátruházással, mivel a közterületek eddig is a belváros-lipótvárosi önkormányzat tulajdonába vagy vagyonkezelésébe tartoztak és üzemeltetésüket túlnyomórészt a kerület látta el. A rendeletmódosítás éppen ezért a tényleges tulajdonosi helyzetnek és a tényleges kezelői gyakorlatnak való megfelelést is szolgálja - írták.

A Telex pénteken azt írta a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent törvénymódosítás alapján, hogy megváltozik a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről szóló 2012-es kormányrendelet. Ennek értelmében

szeptember 1-től 18 belvárosi közterületet lehúznak a főváros kezelésében álló utak, terek listájáról, köztük a Városház utcát is, amiben a főpolgármesteri hivatal székel.

Az érintett területek:

Arany János utca az Október 6. utca – Hercegprímás utca között
Bárczy István utca a Károly körút – Városház utca között
Báthory utca a Hold utca – Szemere utca között
Báthory utca a Vértanúk tere – Szemere utca között
Gerlóczy utca a Károly körút – Városház utca között
Hercegprímás utca a Arany János utca – Bank utca között
Hold utca a Bank utca – Báthory utca között
Honvéd utca a Szent István körút – Báthory utca között
József nádor tér a József Attila utca – Szende Pál utca által határolva
Nádor utca a Vértanúk tere – József Attila utca között
Petőfi tér a Március 15. tér – Apáczai Csere János utca által határolva
Podmaniczky Frigyes tér
Szemere utca az Alkotmány utca – Szent István körút között
Szervita tér a Petőfi Sándor utca – Bécsi utca által határolva
Városház utca a Bárczy István utca – Gerlóczy utca között
Vértanúk tere
Vörösmarty tér
Apáczai Csere János utca a Petőfi tér – Szende Pál utca helyett Petőfi tér – Wekerle Sándor utca közöttig

A portál emlékeztetett: ez a változtatás más, mint a négy prominens budapesti köztér (például a Vörösmarty és a Széchenyi tér) korábbi "államosítása", mert itt nem a tulajdonjog változik, csak a kezelői jog, tehát például az utak felújításával már nem a fővárosnak kell bajlódnia. A módosítás okáról nem írtak a közlönyben.

Karácsony Gergely reagált

A kormány éjszakai rendeletben, mindenféle egyeztetés nélkül, a legelemibb tájékoztatási kötelezettséget is mellőzve terek után most utcákat vesz el a fővárostól. "Ezeket aztán odaadja annak az V. kerületnek, amelynek ingatlanhasznosítási gyakorlatát úgy szokták jellemezni: a Rogán-modell..." - fogalmazott a főpolgármester a Facebookon.

Karácsony Gergely arról is írt, hogy a kormány ezzel foglalkozik miközben "évtizedes csúcson az infláció, a sztratoszférában az élelmiszerárak, milliók szoronganak a hamarosan érkező energiaszámláik miatt, sok-sok ezer családnak okoznak gondot az iskolakezdés költségei, a tanárok sztrájkra készülnek, mert már végképp elegük van, ellátási gondok a benzinkutakon, kisvállalkozók tízezreinek okoznak bizonytalanságot az adóemelések, éppen felélik a jövőt azzal, hogy tarvágásra ítélik az erdőinket, a magyaroknak járó uniós pénz pedig továbbra sem érkezik."

Mi lenne, ha "ezt a nagy jogszabályalkotási hevületet és kreativitást a megélhetési válság kezelésére fordítanák"? - tette fel a kérdést a főpolgármester.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×