eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Még egyszer emelkedik a gáz átlagfogyasztás feletti ára - a nap hírei

Ismét érkezik kőolaj a Barátság vezetéken. Sztrájkra készülnek a tanárok.

Újra folyamatosan érkezik Magyarországra kőolaj a Barátság vezetéken - jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium és a Mol. Az olajtársaság tegnap átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A tárca azt is hangsúlyozta: a hazai ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, mivel Magyarországnak több hétre elegendő tartaléka van. Szlovákiába és folyamatosan érkezik a kőolaj, de Csehországba egyelőre nem. Az illetékes cseh üzemeltető legutóbbi közlése szerint holnap este, vagy szombaton újraindul a szállítás, de részleteket nem közöltek. Az orosz Transznyeft még augusztus 4-én azért állította le a szállítást, mert az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló cégnek.

Azért emelkedik a gáz átlagfogyasztás feletti ára október elsejétől további 20 forinttal 752 forint 50 fillérre, mert ekkor követi le a tarifa a rendszerhasználati díjak változásait – jelezte a Portfolio kérdésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A hatóság arról is tájékoztatott, hogy bár a rezsicsökkentés módosításáról szóló rendeletek a kedvezményes gázmennyiségnél köbmétert és megajoule-t is említenek, az egyetemes szolgáltatónak az elhasznált hőmennyiség, a megajoule értékek alapján kell kiállítania a számlákat. A rezsiszabályok változásával augusztusban és szeptemberben 732 forint 40 fillér, majd év végéig, a fűtési szezonban, 752 forint 50 fillér lesz az átlagfogyasztás felletti gázár.

A német kancellár szerint helyesen döntött az Európai Unió és a G7 csoport azzal, hogy nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot az Ukrajna elleni háború miatt. Olaf Scholz nemzetközi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy számos kelet-európai uniós tagállam nagyon erősen függ az orosz földgázszállításoktól, és részben Németország is az orosz forrásra építi az ellátást. Hozzátette: Németország szolidaritást vállal uniós partnereivel, szükség esetén segít a földgázellátás biztosításában. A német kancellár elismeréssel szólt arról, hogy Európai Unió egységesen és szolidárisan reagált az orosz agresszióra. A szociáldemokrata politikus kiemelte: Németországnak azért kell dolgoznia, hogy a haladás és a fenntarthatóság jusson érvényre az Unióban.

Megemelte éves olajkeresleti előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség. A szervezet jelentése szerint a forró nyár és a gáz drágulása növelte a kőolajfelhasználást az energiatermelésben. A párizsi székhelyű ügynökség havi olajpiaci jelentésében napi 380 ezer hordóval emelte a 2022-es keresletre vonatkozó előrejelzését. A világ olajkereslete eszerint napi 99,7 millió hordóra nő, majd további 2,1 millió hordóval 101,8 millió hordóra emelkedik 2023-ban, ami már meghaladja a Covid-válság előtti szintet. Az olajfelhasználás növekedése túlnyomórészt a Közel-Keleten és Európában koncentrálódot.

Sztrájkra készülnek a tanárok, mert továbbra sem kaptak egyértelmű ígéretet a kormánytól a bérrendezésre. A Pedagógusok Szakszervezete alelnöke az InfoRádióban egyelőre nem tudta megmondani, hogy a tiltakozásnak milyen formáját fogják választani. Totyik Tamás elmondta: az érdekképviseletek a minimálbérhez kötött bérszámítást, a bérek értékállóságának biztosítását, egyszeri 45 százalékos béremelést, a technikai alkalmazottak bérének rendezését követelik. Fontosnak nevezte a munkaterhek csökkentését, az óraszámok fixálását. A kormány az Európai Uniótól remél forrást a pedagógusok béremelésére.

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 27-től érvényes, erről Bognár Lajos országos főállatorvos tájékoztatta a partnerországok hatóságait az importkorlátozás feloldása érdekében. A Nébih hozzátette: a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair. A fapados légitársaság már az extraprofit adó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei. Az okosutas.hu. számol be arról, hogy a téli menetrendváltástól Bordeaux, Bournemouth, Köln, Kaunas, Krakkó, Lappeenranta, Riga és Torino kerül ki a Ryanair menetrendjéből. Sok útvonalon járatritkításra készül a társaság.

Péntektől tömegesen érik el a bolygó felső légkörét a Perseidák hullócsillagai. Azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorok lesznek majd megfigyelhetők. A meteorraj maximuma idén augusztus 13-án hajnali 3 órakor várható. Mivel fényes lesz a Hold, kevesebb hullócsillagot észlelhetünk idén, ezért érdemes kis fényszennyezésű helyet keresni a megfigyelésre.

Országos csúccsal aranyérmet nyert a Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó a római úszó Európa-bajnokság nyitónapján. Ez a magyar úszósport történetének 100. aranyérme a kontinensviadalok történetében. A nőknél ugyanebben a számban a Pádár Nikolett, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla összetételű együttes bronzérmet szerzett. 400 méteres vegyesúszásban Verrasztó Dávid ezüstérmes lett. Kós Hubert a negyedik helyen végzett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×