eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Újraindult a kőolajszállítás a Barátság vezetéken - a nap hírei

A tűzifára is kiviteli tilalmat rendelhet el a kormány. Az őszi hónapokig, vagy az év végéig még az inflációs ráta növekedésére kell számítani a jegybank alelnöke szerint.

Újraindult a szállítás a Barátság vezetéken, holnap Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol. A közlemény szerint Szlovákiába már újra érkezik az energiahordozó a vezetéken keresztül. A késlekedést kiváltó technikai problémát a Mol gyors intézkedése hárította el: a vállalat átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat, az ukránok pedig ígéretükhöz híven elindították a szállítást. Az orosz Transznyeft még augusztus 4-én azért állította le a szállítást, mert az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló cégnek.

Az őszi hónapokig, vagy az év végéig még az inflációs ráta növekedésére kell számítani az európai országokban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás az inflációt növelő hatások közül példaként említette az energia-valamint élelmiszerárak növekedését, valamint külön kiemelte az aszályhelyzetet, ami főként a közép-kelet európai országokban újabb áremelkedési hullámot indíthat el. Emellett szólt a rezsiszabályok változásának hatásáról, amely az őszi hónapokban látható. Úgy vélte: ez utóbbinak 3 százalékpontos inflációs hatása lesz. Komolynak nevezte egy globális recesszió őszi kialakulásának veszélyét is a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás úgy fogalmazott: speciális viharzóna felé halad a világ, Európában szupercella-jelenségek várhatók. Ez alapján az év végére máris 18-19 százalékos drágulási ütem látszik.

A tűzifára is kiviteli tilalmat rendelhet el a kormány az ukrajnai háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt. A rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben. Nagy István agrárminiszter azt mondta: a kivitelt a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet. Azt is hangsúlyozta: nem általános tilalomról, hanem a magyar emberek energia-szükségletét biztosító veszélyhelyzeti szabályozásról van szó.A tűzifa-kivitelt végző szervezetek és magánszemélyek minden tervezett külföldi értékesítésről bejelentési kötelezettséggel tartoznak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felé. A felvásárolt tűzifát szociális célokra vagy az állami és önkormányzati közfeladatok ellátásának zavartalan biztosítására használják fel.

A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók, például a mozgáskorlátozottak is jogosultak áramkedvezményre. A most megjelent rendelet szerint a társadalombiztosítási támogatással rendelt elektromos kerekesszéket, elektromos mopedet használók és a hálózati áramról működő oxigén koncentrátort napi rendszerességgel használók az átlagfogyasztás sávhatárához képest 1697 kWh-val megemelt, kedvezményes sávhatárig jogosultak a rezsicsökkentett áram-árra. A kedvezményt az illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási ügyfélszolgálatán vagy bármely kormányablakban lehet igényleni.

A magyar pénztörténet fontos elemének nevezte a jegybank Növekedési Hitelprogramját az MNB alelnöke. Patai Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy a napokban-hetekben folyósítják az utolsó tételeket. A jegybank alelnöke az NHP eredményeit ismertető tanulmánykötet bemutatóján úgy vélte: a program egyre fontosabbá fog válni az évek múlásával. Mint mondta: az NHP-val sikerült megakadályoznia az MNB-nek a hitelpiaci összeomlást. Az NHP több szakaszában mintegy 6400 milliárd forintot közvetítettek 75 ezer hazai vállalkozásnak, az összeg több mint fele beruházási célokat szolgált.

Több mint 18 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a múlt héten Magyarországon. 80-an haltak meg a fertőzés miatt. Jelenleg 1501 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen. Egy héttel korábban 21.840 új esetről számolt be a kormányzati portál, vagyis mintegy 17 százalékkal csökkent a regisztrált fertőzések száma. A beoltottak száma megközelíti 6 és fél milliót, csaknem 3 millió 900 ezren a harmadik, 324 ezren a negyedik dózist is felvették.

Tízezer álláskereső elhelyezkedését támogathatja a kormány a vidéki régiókban. A cégek az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő bérköltség támogatásra pályázhatnak. Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár elmondta: a legfeljebb fél éven át biztosított állami hozzájárulás célzottan ösztönzi a nehezebb foglalkoztatási helyzetűek, például pályakezdők, alacsony iskolai végzettségűek vagy kisgyermeket nevelők munkába állását.

A Neumann János Egyetemmel bővült az Európai Egyetemek Szövetsége. György László, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy már most is a hallgatók kétharmada a világ top 5 százalékába tartozó egyetemen tanul Magyarországon. Úgy fogalmazott: a Neumann János Egyetem csatlakozása az Európai Egyetemek Szövetségéhez újabb mérföldkő az előrelépésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×