eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Mezőtúr: nagy különbséggel nyert a kormánypárti polgármesterjelölt

Esztergomban is a kormánypárti jelölt győzött, Salgótarjánban viszont nyolc szavazat különbséggel alulmaradt független ellenfelével szemben.

Tizenegy településen tartottak vasárnap helyhatósági választást.

Mezőtúr

Szűcs Dániel, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a polgármester-választást a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert a korábbi polgármester, Herczeg Zsolt - aki immár a térség fideszes országgyűlési képviselője - lemondott tisztségéről.

Szűcs Dániel 1249 szavazatot kapott, Fekécs Gáborra (Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület-TEKE Mezőtúr) 698-an, a függetlenként induló Nagy Istvánra 112-en voksoltak - olvasható a választás.hu-n.

A Nemzeti Választási Iroda oldalán szereplő adatok szerint a jelöltekre 2059-en szavaztak érvényesen, érvénytelen 12 szavazat volt.

Esztergom

Az érvényes szavazatok 85,8 százalékával a Fidesz-KDNP jelöltje, Varga Krisztián nyert Esztergom 1. számú egyéni választókerületében az időközi választáson - közölte a helyi választási iroda vezetője.

Gál Gabriella tájékoztatása szerint a lemondás miatt kiírt választáson a szavazásra jogosult 2434 állampolgár közül 534 fő jelent meg és 522 érvényes voksot adtak le. A másik induló, Méhes Szilveszter, a Mi Hazánk képviseletében 74 szavazatot szerzett, ez 14,18 százalékos aránynak felel meg.

A választás nem változtatta meg a képviselő-testület arányait, ahol a polgármesterrel együtt továbbra is 11 kormánypárti és négy ellenzéki képviselő foglal helyet.

Salgótarján

Salgótarjánban haláleset miatt választottak új önkormányzati képviselőt az időközi választást a független Ludányi József nyerte.

Salgótarján megyei jogú városban Ludányi József (független) 251 szavazattal szerzett mandátumot a 7. számú egyéni választókerületben. Szabó Csaba (Fidesz-KDNP) 243, Egyedi Norbert (Mi Hazánk) 59, Nagy Attila Tibor (Munkáspárt-ISZOMM) hét szavazatot kapott, négy voks volt érvénytelen - tájékoztatta az MTI-t Romhányi Katalin jegyző.

Az időközi választást Harmos László (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) tavaly szeptemberben bekövetkezett halála miatt kellett megtartani.

Salgótarján közgyűlésében 2019-től kilenc képviselője volt a Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület összefogásnak, öt a Fidesz-KDNP-nek.

Szentendre

Szabados András a Fidesz-KDNP jelöltje csaknem kétharmados aránnyal megnyerte Szentendrén az időközi önkormányzati választást - közölte internetes oldalán a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Az NVI szerint a három induló közül Szabados Andrást a Fidesz-KDNP jelöltjét 332 szavazattal, 65 százalékkal választotta önkormányzati képviselővé Szentendre város lakossága.

Puskás Réka, a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) egyesület jelöltje 147 szavazatot, 28,8 százalékot kapott, Bürger Zoltán a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelötje 31 szavazatot, 6 százalékot szerzett.

Az időközi önkormányzati választásra azért került sor, mert a korábbi képviselő, Almási Csilla, aki a TESZ jelöltjeként lett képviselő, 2020. december 17-én lemondott képviselői mandátumáról.

Jászboldogházán

Két független jelölt közül Koczáné Fehérváry Mária nyerte a polgármester-választást a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászboldogházán.

Koczáné Fehérváry Máriára 720-an, Fazekas Adrián Józsefre 93-an voksoltak a valasztas.hu adatai szerint.

A Nemzeti Választási Iroda oldalán szereplő adatok szerint a jelöltekre 813-an szavaztak érvényesen, érvénytelen volt 7 szavazat.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert a korábbi polgármester lemondott tisztségéről.

Szilvás

Hózsa Csaba független jelöltet választották polgármesternek a Baranya megyei Szilváson.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható információk szerint a győztes 40, míg szintén független vetélytársa, Hózsa Gyula 37 érvényes szavazatot kapott.

A Pécstől délre található község 103 választópolgára közül 77 élt a szavazati jogával.

Az időközi választára azért volt szükség, mert a korábbi településvezető, a független Schaff József a közelmúltban elhunyt.

Taktaszada

Két független jelölt közül Pásztor Jánosné nyerte a polgármester-választást Taktaszadán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen önkormányzati képviselőket is választottak a képviselő-testület feloszlása miatt.

Kozákné Bukszár Anna jegyző elmondta, hogy Pásztor Jánosné, aki a község alpolgármestere volt, 483 voksot kapott, Filep András korábbi polgármesterre 378-an szavaztak.

A hat képviselő-testületi helyért huszonketten indultak, valamennyien független jelöltként.

A választási névjegyzékben 1371 taktaszadai szerepelt, közülük 872-en voksoltak.

Kondorfa

Takács Róbertet választották meg polgármesternek a vasárnap megtartott időközi választáson a Vas megyei Kondorfán - közölte a település jegyzője.

Markó László elmondta: 271-en járultak az urnához, 269 szavazat volt érvényes és kettő érvénytelen. A független Takács Róbertre 163-an szavaztak, ellenfele, a szintén független Gaál Ferenc, az előző polgármester 106 szavazatot kapott.

Hozzáfűzte: a négy képviselői mandátumért hatan indultak, valamennyien függetlenként vállalták a megmérettetést.

Kondorfán azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert az előző képviselőtestület, amely belső ellentétek miatt nem tudott együtt dolgozni, 2020. október 9-én kimondta feloszlását.

Sajószentpéter

A korábbi képviselő halála miatt új önkormányzati képviselőt választottak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren, az időközi voksoláson.

A posztért heten indultak, a legtöbb szavazatot, 89-et Nagyné Szabados Mária Katalin kapta, így a független jelölt lett a városi képviselőtestület új tagja - tette közzé a valasztas.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×