eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: koronavirus.gov.hu

Kiderült, melyik a domináns alvariáns Magyarországon

Itthon a betegség lefolyásának súlyosságában nem tapasztalnak változást.

Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája, a múlt héten 3042 új fertőzöttet regisztráltak, ez 55 százalékos emelkedés az azt megelőző héthez képest - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

Galgóczi Ágnes a Kossuth rádió Napközben című műsorában emlékeztetett: kórházban 233 beteget ápolnak vírusfertőzés miatt, öten szorulnak lélegeztetőgépre.

A szakember kitért arra, hogy Európában is emelkedik a betegek száma, egyelőre azonban sem a kórházban kezelt páciensek, sem a súlyos állapotban lévők száma nem nőtt számottevően.

Galgóczi Ágnes beszámolt arról, hogy Magyarországon az új fertőzések döntő többségét a koronavírus omikron variánsának BA.2 alvariánsa okozza, de a mintákban kimutatták a BA.5 és a BA.4 alvariánst is.

Hozzátette: a betegség lefolyásának súlyosságában ugyanakkor nem tapasztalnak változást, de egyes betegeknél nem zárható ki, hogy a vírus komolyabb tüneteket okoz.

A szakember továbbra is az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet, azt mondta, hogy a harmadik, megerősítő oltás is mindenkinek ajánlott.

Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy július 1-jétől a kórházi oltópontokra péntekenként lehet oltásra menni, illetve a háziorvossal egyeztetve a rendelőben is megkapható a vakcina.

Galgóczi Ágnes kitért arra, hogy a jelenlegi helyzetben nincs szükség járványügyi intézkedésekre, azonban

a zsúfolt, zárt helyeken mindig magas a fertőzés kockázata,

így aki szükségét érzi, ilyen helyen viseljen maszkot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×