eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne Magyarországon, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - közölte ezen a napon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán. A Miskolcnál és Sajópüspökinél végzett mérések nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak. A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Sajó-szennyezés: megérkezett Magyarországra a mérgezés

Az LMP azonnali cselekvést követel.

„A Greenpeace mérése alapján a Sajó magyar szakaszán is meghaladja a rákkeltő arzén koncentrációja a hatérértéket. Ezen legfeljebb az csodálkozik, akit meglep, hogy a folyók folynak, azonban sajnálatos módon az eddigi tapasztalatok alapján a magyar kormány ezek közé tartozik” – fogalmaz közleményében az LMP-s Keresztes László Lóránt.

A fenntartható fejlődés bizottság elnöke szerint „eljött az ideje annak, hogy stratégát váltson a magyar kormány, és végre ne eltagadni akarja a problémát, hanem megoldani. A látszatcselekvés ideje lejárt, elvárjuk, hogy a kormány vessen be minden jogi és diplomáciai eszközt a szennyezés megállítása érdekében, mert teljesen egyértelmű, hogy a helyzet csak rosszabb lesz” – fogalmaz.

Keresztes László Lóránt szerint „az udvariaskodás helyett végre a legkeményebb fellépésre van szükség, mert a szlovák kormány felelőtlensége megbocsáthatatlan környezetpusztítást okozott. Amennyiben ez nem történik meg, akkor innentől joggal tekinthető bűnrészesnek a magyar kormány ennek az ökológiai katasztrófának a súlyosbodásában” – emeli ki.

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×