eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Takács Péter, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatója a Szerencsejáték Zrt. támogatásáról tartott sajtótájékoztatón a Szent László Kórházban 2020. auguztus 25-én. A lottótársaság a járványügyi védekezést segítő speciális eszközök és berendezések beszerzéséhez nyújt 150 millió forintos támogatást három budapesti kórháznak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megtartotta szűzbeszédét az új egészségügyi államtitkár

Takács Péter a Magyar Kórházszövetség 34. kongresszusán szólalt fel. "15 éve várt ráncfelvarrás" jön a finanszírozási rendszerben.

Csak akkor tudunk józan és megfontolt változtatásokat elérni az egészségügyben, ha állandó párbeszéd van a szakmával - mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára pénteken Siófokon.

Takács Péter a Magyar Kórházszövetség 34. kongresszusán hozzátette: a változtatásokról a nyár közepéig stratégiai anyagokat készítenek az egészségügyi háttérintézmények és a minisztériumi apparátus, amelyeket megosztanak majd a Magyar Orvosi Kamarával, a kórházszövetséggel, a háziorvosok szervezetével.

Célom, hogy a megoldási javaslatokat úgy vigyük a kormány elé, hogy abban egyetértünk; a belügyminiszter is ezt várja el - fogalmazott.

Azt mondta, hogy

a finanszírozási rendszer 15 éve vár ráncfelvarrásra, azóta a keretváltozások "nem feltétlenül követték" a területi ellátási kötelezettségeket.

Első lépésként tavaly meghatározták a finanszírozás lakosságarányos kereteit, biztos, hogy még a nyáron folytatják a munkát - közölte Takács Péter.

Hangsúlyozta, hogy a különböző kórházcsoportok finanszírozása között jelentős különbségek vannak; semmi nem indokolja például, hogy két hasonló portfólióval bíró megyei kórház egyikében a finanszírozás alapját jelentő súlyszám 5,2, a másiknál 13,2 legyen - jegyezte meg.

Vannak jobban és kevésbé jól finanszírozott orvosi szakmák, aminek az az oka, hogy bizonyos szakmai lobbicsoportok erősebbek voltak a homogén betegségcsoport (hbcs) alapú finanszírozás terén - mondta az államtitkár.

Ma két-három jól finanszírozott orvosi szakma eltartja a kevésbé jól finanszírozottakat; az a kórház azonban, ahol csak fül-orr-gégészet, traumatológia és gyermekgyógyászat van, biztosan adósságot halmoz fel - tette hozzá.

Közölte: három lépcsőben tervezik kivezetni az egészségügyi intézmények átlagfinanszírozását. Elsőként a járóbeteg-ellátás és az egynapos sebészetet, utána az aktív betegellátás, végül a krónikus betegellátás esetében szüntetik meg ezt a finanszírozási formát.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy

a kórházak többsége elérte a 2019-est megközelítő szintet az elvégzett műtétek száma,

ami látható a várólista-teljesítményeken is.

Figyelembe kell venni, hogy a Covid-járvány alatt sok műtét olyan betegek miatt maradt el, akik nem vállalták a beavatkozást. Ők rajta maradtak a listán, csak hátrébb sorolódtak - mondta.

Takács Péter egy kérdésre közölte:

az átlagnővéri kereset 2022 első negyedévében bruttó 545 ezer forint volt, "igaz, ezért a nővérek több mint 200 órát dolgoztak".

Az alapfizetés alacsony, de a túlmunka viszonylag jól meg van fizetve. Az összeg egyébként 2,7-szerese a 2015-ös átlagkeresetnek - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×