eur:
392.85
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
UKRAINE - 2022/05/21: In this photo illustration, the word Monkeypox is seen on a screen of a smartphone with a map of the world in the background. (Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Az NNK lépett, megpróbálja bekeríteni a majomhimlőt Magyarországon

Kiskátét kaptak az orvosok a tennivalókról, de már a betegeknek is van egy-két friss tudás.

Eljárásrendet állított össze a Nemzeti Népegészségügyi Központ a majomhimlós esetek ellátórendszeri kezelésével kapcsolatban - figyelt fel rá a HVG.hu. Ismert, már Magyarországon először egy 38 éves férfinál mutatták meg a majumhimlő jelenlétét, "előéletét", korábbi mozgásait, érintkezéseit vizsgálják.

A lap birtokába került dokumentum

  • egyrészt felsorolja a betegség jellegzetes tüneteit és
  • tanácsokat ad az orvosoknak a további teendőkről.

Az NNK szerint akkor kell majomhimlőre gyanakodni, ha az orvoshoz forduló beteg kiütése más okkal nem magyarázható, és egyéb tünet is jelen van (magas láz, fejfájás, hátfájá, fáradtság, nyirokcsomó gyulladása).

A majomhimlő gyanúját erősíti, ha a páciens az anamnézis alapján a tünetek kezdetét megelőző 21 napban szoros kapcsolatban állt egy majomhimlős beteggel.

A diagnózist minden esetben laboratóriumi vizsgálattal kell igazolni, melyhez a beteg bőrelváltozásából kell mintát venni. Az esetet jelenteni kell az NNK-nak, 24 órán belül.

A betegnek el kell különítenie magát, méghozzá a kiütések teljes gyógyulásáig. A szexuális kapcsolat pedig tilos. Háziállatokkal sem szabad érintkezni.

A szoros kontaktoknak 21 napig ellenőrizniük kell magukon a majomhimlőre jellemző tüneteket, de karanténba nem kell vonulniuk.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×