eur:
393.06
usd:
363.25
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Doctor ultrasound knee test. Scan medical equipment. Diagnosis ultrasound foot. Varicose ankle exam tool.
Nyitókép: Elena Volf/Getty Images

Beszédes adatok: erőteljes fordulat történt a magánegészségügy felé

Mára már kiépült az állami rendelőkkel, kórházakkal párhuzamosan működő magánegészségügyi rendszer is Magyarországon.

A száz legnagyobb magánklinika és magánegészségügyi intézmény 2020-as árbevétele meghaladta a 100 milliárd forintot, az alkalmazottaik száma pedig hatezer fő felett van – mondta a Digital Health konferenciáján a vg.hu tudósítása szerint Kertész Balázs, a Szinapszis Piackutató Intézet munkatársa. A 2021-es adatokat már nagyjából látják, és további szignifikáns növekedést prognosztizálnak a magánszolgáltatóknál. A magánegészségügy térnyerése nagyon erőteljes, a szektor súlya folyamatosan nő Magyarországon, az állami egészségügy költségvetése korlátos, és az állami ellátórendszerek nem győzik a megnövekedett betegszámot.

A reprezentatív kutatás adatait ismertetve Kertész Balázs elmondta, amikor magánegészségügyi szolgáltatót választ valaki, annak fontos, hogy a betegellátó ismert legyen, fontos a szolgáltatás minősége, de a bizalom és az ár is a döntő érvek között szerepel a választásnál.

Egy háztartás esetében az egészségügyi költés tekintetében 2021-ben 270 ezer forint kiadást mért a Szinapszis kutatása. 2022-re 6,7 százalékos emelkedés látszik, az idén 290 ezer forintra emelkedhet a háztartások saját zsebből történő egészségügyi kiadása, a növekedés megegyezik az infláció mértékével.

Az adatok szerint

  • a diagnosztikai ellátásra fordított összegek 90, a fogorvosra költöttek pedig 40 százalékkal nőttek egy év alatt. A hálapénzzel kapcsolatban 80 százalékos csökkenést mértek.
  • A lakosság 36 százaléka vett már igénybe és tervez is igénybe venni magánegészségügyi szolgáltatót egy éven belül.
  • A lakosság negyede nem engedheti meg magának a privát orvost.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×