eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az Országház felújított alsóházi ülésterme 2014. június 2-án.
Nyitókép: MTI/Beliczay László

Több szempontból is különleges Országgyűlés alakul meg hétfőn

A Fidesz-KDNP soha nem látott mértékű szavazattöbbséget szerzett a törvényhozásban, amelyből sok veterán politikus kiesett, viszont bejutott két új párt, számos újonc képviselő, és kettővel több nő, mint az előző négy évben. Néhány érdekesség következik parlamenti tudósítónktól.

1990-ben ugyanezen a napon, május 2-án alakult meg a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlés. Akkor a levezető elnök Szűrös Mátyás ideiglenes államfő volt.

"A szabad, demokratikus választásokon a rendszerváltozás jegyében született új Országgyűlés ünnepi és alakuló ülése történelmi esemény. Hazánkban politikai hatalmi fordulat zajlik, új, reményteljes kor veszi kezdetét" – mondta az ülésen.

2022. május 2-án már csak négy olyan tagja van a 199 fős Országgyűlésnek, aki 1999. május 2-a óta megszakítás nélkül képviselő: Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos és Németh Zsolt.

A szintén fideszes

Varga Mihály is a 9. ciklusát kezdi meg, de ő csak néhány hónappal később vette át a mandátumáról lemondó Eperjes Károly helyét.

Az első szabadon választott parlament tagjai közül rajtuk kívül még ketten képviselők ma is: a fideszes Horváth László, aki 1990 és 1994 között még az SZDSZ frakció-ban ült, valamint Hörcsik Richárd, aki az első parlamentben az MDF képviselőcsoportjában foglalt helyet, majd egy ciklus kihagyása után, 1998 óta a Fidesz frakció tagja.

1994 óta folyamatosan képviselő még a kormánypárti Latorcai János, Lezsák Sándor és Selmeczi Gabriella.

46 képviselő életében először teszi le az esküt,

de vannak nagy visszatérők is, tehát olyanok, akik egy vagy több ciklussal ezelőtt már a törvényhozás tagjai voltak. Ilyen a fideszes Navracsics Tibor, Láng Zsolt, Erdős Norbert és Földesi Gyula, valamint a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a párbeszédes Szabó Rebeka és a Mi Hazánk frakció tagja, Novák Előd.

A parlamenti patkóban mostantól 171 férfi és 28 nő foglal majd helyet. Ez alig valamivel több mint 14 százalékos aránya hölgyek szempontjából, de még így is 2 nővel több, mint az előzőben akkor ugyanis a ciklus zárásakor 26 hölgy képviselő volt. A 2018-as alakuló ülés időpontjában pedig csak 23.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×