eur:
413.48
usd:
396.47
bux:
78741.84
2024. december 22. vasárnap Zénó
Lángost árulnak a mogyoródi Hungaroringen a Forma-1-es Magyar Nagydíj első és második szabadedzésének napján, 2014. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Sok problémával szembesülnek a balatoni szezon előtt

25-30 százalékkal megemelik az árakat a balatoni éttermek és büfék, mert drasztikusan drágultak az alapanyagok és nőttek a rezsi-, illetve a bérköltségek is. Ezt a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke mondta az InfoRádióban. Makkos Péter szerint a munkaerőhiány is nagyon nagy probléma, mert diákokkal nem lehet pótolni a több nyelven beszélő, szakképzett, gyakorlott, de már régen külföldön dolgozó pincéreket és szakácsokat. 

Kiszámíthatatlanul drágulnak az alapanyagok - panaszolta érdeklődésünkre Makkos Péter.

"A nagykereskedések teljesen áttértek a napi áras rendszerre, tehát amit ma egy bizonyos áron megveszünk, nem biztos, hogy a következő napon is ugyanannyiért vehetjük meg. Nagyon sok alapanyagot Olaszországból, Németországból hozunk be, a fagyi, a pizza őshazája Olaszország, és ezek alapanyagainak ára a 400 forinthoz közelítő euróval eléggé elszabadult. Aztán még növekednek a szállítással kapcsolatos költségek is" - sorolta.

A magyarországi – benne a balatoni – éttermi árak közben az utóbbi években igencsak alatta voltak a környező országok üdülőhelyi árainak, főként az osztráknak, ugyanakkor a nyersanyagoknak és az alapanyagoknak az ára gyakorlatilag nálunk többe vagy ugyanannyiba került Makkos Péter szerint.

"Addig, amíg a nyugat-európai árak 15-20 euró körüliek az étteremben, addig Magyarországon 5-10 euró körül mozogtak. Ezt már nem tudták tartani a tulajdonosok sem, és

a megnövekedett költségek miatt már közelítünk az osztrák és nyugat-európai árak felé"

- nyomatékosította a vendéglátó vállalkozók fonyódi érdek-képviseleti vezetője.

A SZÉP-kártyából közben sokan hideg élelmiszert vettek, nőttek a közüzemi díjak és egyre nehezebb szakácsot, pincért találni – folytatta.

"Nagyon sok fiatal külföldön vállal munkát, és a Balatonon ez még hatványozottabban jelentkező probléma a szezonális munkajellegből adódóan; nagyon kevés üzlet tudja megengedni magának, hogy egész évben nyitva legyen – a magas költségek miatt –, és az az igazság, hogy a fiatalok is elvándoroltak. Sokan úgy jártak el, hogy télen kint dolgoztak, nyáron visszatértek a Balatonra, viszont ott is próbálják kihasználni a nyár adta lehetőségeket is, és sokan maradnak kint. Ez szintén a munkaerő-kiesést erősíti" - ecsetelte Makkos Péter.

A szakképzett munkaerő helyettesítésére pedig a nyári diákmunka csak félig-meddig megoldás, a szakember húzóerő (szakács, pincér) hiányzik.

Mindezek alapján a balatoni vendéglátók 25-30 százalékkal megemelik az árakat, az 1500 forintos menüket tehát el lehet felejteni Makkos Péter szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Jön a havazás, elkészültek az első térképek

Jelentősebb havazásra figyelmeztet, ezért óvatosságot és a közösségi közlekedés előnyben részesítését kéri az autósoktól a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közművek. Közben a meteorológia intézet bemutatta azt a térképet, amelyen a várható havazás láthetó.

Hogyan tartsuk távol a macskát a karácsonyfától?

„Curiosity killed the cat”, avagy a Kíváncsiság ölte meg a macskát – tartja az angol mondás. Amikor a karácsonyfáról és macskákról van szó, persze nem kell ilyen drámai kimenetelre számítani, de néhány óvintézkedés segíthet elkerülni, hogy ledőljön a fa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.22. vasárnap, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×