eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Ivóvíz - Megmérték, mennyi újfajta szennyezőanyag van a Dunában

Gyógyszermaradványokat, mikroszennyeződéseket, különféle mikroorganizmusokat kerestek a vízben és a vízhálózatban.

Eddig nem vizsgált szennyezőanyagokat is kerestek a Dunában, a parti szűrésű kutakban és az ivóvízben Magyarországon. Az eredmények azt mutatják, hogy az újfajta szennyezők határértékek alatt vannak jelen a vízben - mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés szakértője.

Vargha Márta ismertetése szerint a vizsgálatra a Tiszta Ivóvíz program részeként került sor, melynek az elsődleges célja az volt, hogy a budapesti parti szűrésű ivóvíz-hálózatban a Dunától kezdve egészen a csapokig felmérje bizonyos új szennyezők esetleges előfordulásának kockázatait. Ezt összevetették különböző meteorológiai és vízjárási változókkal, hogy ne csak a jelen állapotot tduják felmérni, hanem becsléseket tehessenek arra vonatkozóan is, hogy a jövőben milyen újonnan felmerülő kockázatokkal kell számolni, és hogyan lehet megvédeni a jelenleg kiváló minőségű budapesti ivóvizet.

A Duna vizét, a parti szűrésű kutakat és az ivóvizet régóta folyamatosan figyelik - most olyan új anyagokat, illetve mikroorganizusokat vizsgáltak, amelyre nem terjed ki a rutin ivóvízvizsgálat. Ezek között szerepelnek

  • különböző mikroszennyezők,
  • gyógyszermaradványok,
  • növényvédőszer-maradványok,
  • antibiotikumrezisztens mikroorganizmusok.

Emellett elvégeztek egy olyan átfogó mikrobiológiai vizsgálatot is, amelynek segítségével a teljes baktériumbevonatról, annak változásáról átfogó képet kaphattak a szakemberek az egész ivóvízellátó rendszerre vonatkozóan.

Még számos mutató értékelés alatt áll, nemrég zárult le ugyanis az az egyéves mintavételi sorozat, amellyel nemcsak a pillanatnyi állapotot, hanem a teljes éves ingadozást, és különböző szezonális, illetve bizonyos időjárással összefüggő tényezőket is vizsgáltak.

A részeredmények alapján Vargha Márta elmondta: például a mikroszennyezők tekintetében a budapesti szakaszon a Duna nagy vízhozama miatt egy elég jelentős hígulással lehet számolni, így

a mikroszennyezők többsége nagyon alacsony, néhány nanogrammos koncentrációban van csak jelen, és parti szűrés, illetve az ott élő mikroorganizmusok nagyon jó hatásfokkal távolítják el

ezeket az anyagokat a Duna vizéből.

A szakember rámutatott: a jelenleg is használt, hagyományos tisztítási lépések valóban nem tudják ezeket a szennyezőanyagokat maradéktalanul eltávolítani. Európában már több helyen alkalmazzák - akár kísérleti jelleggel, akár már teljes körűen - azokat az úgynevezett negyedleges tisztítási fokozatokat, amelyek célja kifejezetten mikroszennyezők eltávolítása.

"Jellemzően különböző szűréses vagy oxidációs technikákról van szó. Magyarországon ez még nem elterjedt gyakorlat, de

a vizsgálataink is azt mutatják, hogy a gyógyszermaradványok többsége ilyen típusú technológiákkal eltávolítható lenne."

A vizsgált szennyezőanyagok jelenlétével kapcsolatban a szakember elmondta: ezek az anyagok már a felszíni részben is rendkívül alacsony koncentrációban, néhány nanogrammos mennyiségben találhatóak meg, a parti szűrés során pedig ezek is túlnyomórészt eltávolításra kerülnek, tehát ez pillanatnyilag

az ivóvíz-biztonságunkra semmiféle veszélyt nem jelent.

A budapesti ivóvíz kiváló minőségű és minden szempontból megfelel a jogszabályi követelményeknek - hangsúlyozta Vargha Márta, külön kiemelve, hogy a gyógyszermaradványok előfordulása sem jelent semmiféle egészségi kockázatot.

Azért fontos mégis foglalkozni ezekkel a szennyezőkkel, mert egyrészt folyamatosan növekszik a környezetük kémiai terhelése, másrészt az éghajlatváltozással összefüggésben olyan extrém helyzetek is előfordulhatnak a jövőben (áradások vagy alacsony vízállások), amelyek jelenleg még nagyon ritkák. Biztosnak kell lenni ugyanakkor abban, hogy ismerjük valamennyi lehetséges kockázatot a következő évtizedekre nézve, és lépéseket is kell tenni a lehetséges problémák megelőzésére - mutatott rá a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés szakértője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×