eur:
394.82
usd:
367.52
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásán az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepén adják át.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kegyelmet kapott a diákjait és kollégáit védő pécsi tanár

A köztársasági elnöki eljárási kegyelem miatt az iskolának sem kell megválnia a pedagógustól.

Eljárási kegyelemben részesítette Áder János köztarsági elnök Jancsula Dezső pécsi történelemtanárt, amivel a korábban indult bírósági eljárás, valamint a pénzbüntetésről szóló határozat is megszűnt – számolt be a Baranya megyei hírportál. A kegyelem miatt az iskolának sem kell megválnia a pedagógustól.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke elmondta, hogy az eset kirobbanása után a hasonlók elkerülése érdekében összeállítottak egy szakmai anyagot, amelyet a kormányzathoz is eljuttattak.

A történelemtanárt korábban azért marasztalták el, mert megpróbálta megvédeni kollégáit és diákjait néhány agresszív tizenévessel szemben – idézi fel az Index hozzátéve, hogy a bíróság később 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Jancsula Dezsőt, de a pedagógus fellebbezett az ítélet ellen. Ügyvédje még tavaly decemberben nyújtott be kegyelmi kérvényt Áder János köztársasági elnöknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Nem minden a mediterrán étrend? Különös dolog is magyarázhatja, hogy a spanyolok sokáig élnek

Nem minden a mediterrán étrend? Különös dolog is magyarázhatja, hogy a spanyolok sokáig élnek

Európán belül Spanyolországhoz képest csak a jóval fejlettebb életszínvonallal bíró Svájcban magasabb a várható élettartam. A 83 évet meghaladó spanyol mutatóban nemcsak a mediterrán étrend, hanem az ottani városok településszerkezete, sűrűn lakottsága is szerepet játszik, mivel gyalogtávon belül sok minden elintézhető, így a spanyolok gyalogolnak a legtöbbet Európa nyugati felén. Emellett a nemzetközi összehasonlításban is igen élénk spanyol társasági élet (barátokkal, családdal való szoros kapcsolat) a hosszú várható élettartam megfelelő pszichés hátterét is biztosítja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×