Áremelkedésre kell számítani nyáron a vendéglátásban, a drágulás legalább 20 százalékos lesz, de ennél nagyobb mértékű sem kizárt - derül ki a Somogy Online körképéből.
Juhász Lívia, az egyik kaposvári éttermet is üzemeltető RV Cégcsoport ágazatvezetője szerint extrém esetben akár 30 százalékos is lehet a drágulás. Szinte minden többe kerül, ami az éttermi árképzést befolyásolja.
Németh Andrea, egy balatonvilágosi étterem tulajdonosa azt mondta, ha az alapanyag árak drasztikusan nőnek, kénytelenek a vendéglátóhelyek is követni azt. Amíg viszont a beszállítók nem közlik a konkrét áremelés mértékét, addig az étterem sem tud tervezni.
Egy balatonvilágosi étterem- és panziótulajdonos szerint a munkaerőpiacon sem javult a helyzet. Rosszak a kilátások erre a szezonra is, a szakképzett emmberekből is hiány van - tette hozzá Schwendtner Péter.
Gergely Ica, a Kapos Hotel és Étterem marketingvezetője arról számolt be, hogy ők már emeltek, ás elkerülhetetlennek látják a további drágulást. Az okok között is a béremelést és az energiaárak növekedését nevezte meg.
"A drágulás mértékét az is befolyásolja, hogy közel a Balaton, amelynek hatalmas a munkaerő-elszívó ereje a szezonban. Azokkal a bérekkel kell versenyeznünk, amelyekért ott alkalmazzák a dolgozókat. Húsz százalékos áremelés bizonyosan várható, de ha elszállnak a most befékezett élelmiszer- és üzemanyagárak, nem tartom irreálisnak az 50 százalékos áremelkedést sem" - fejtette ki.